Csepreghy Nándor: Nincs mit titkolnom

Csepreghy Nándort, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesét meglepték azok a lehallgatási jegyzőkönyvek, amelyekben a Public Sector Consulting Kft. pályázatírója rá hivatkozva inti a pályázatokban türelemre az ügy többi gyanúsítottját. Csepreghy szerette volna meghatalmazni cikksorozatunk szerzőjét, Rajnai Attilát, hogy hozza nyilvánosságra az őt érintő összes lehallgatási jegyzőkönyvet, de erre jogilag nincs mód, mert a miniszterhelyettes nem főszereplője és érintettje a büntetőeljárásnak. Akkor honnan az ismeretség? Erről kérdeztük.

2016. augusztus 19., 14:59

A Voldemort-ügyet kirobbantó cikksorozatunk:

A fideszes Voldemort Nagyúr és a pénzfalók – így lopnak uniós milliárdokat
Újabb lehallgatási jegyzőkönyv Mengyi Voldemortról – szorul a hurok
Tállai vagy Polt segítette Mengyit?

– Mikor ismerte meg B. Szilviát?

– Úgy másfél-két éve. Egy játszótérre járunk a gyerekeinkkel, akik többekkel együtt bandáznak, aztán a kicsik révén a szülinapjaikon is találkoztunk.

– Tudta, hogy mivel foglakozik?

– Igen, mert miközben ismertem már őt a játszótérről, egy Békés megyei program kapcsán is találkoztunk.

– Nem próbálkozott önnél, hogy gondolhatna rá egy jó kis uniós projekt kapcsán?

– Nem, mert aki ismer, tudja, hogy hivatali munkával kapcsolatban nem kereshetnek, határvonalat húztam a magánélet és a hivatásom között.

– Akkor miért emlegethette magát a lehallgatott, majd a titkosítás alól feloldott telefonbeszélgetéseiben?

– Nem tudom, lehet, hogy azért, mert a befolyását szerette volna hangsúlyozni a többiek előtt. De épp ennek a tisztázása érdekében mondtam, hogy szeretném nyilvánosságra hozatni a nevemet érintő beszélgetéseket, mert nincs mit titkolnom.

– Mikor jutott tudomására ez az ügy?

– Augusztus elején, amikor

megjelent a cikk.

– Komolyan?

– Igen, annyit hallottam tavaly fél füllel, hogy az Emminél visszavontak egy pályázatot, de olyan rohamtempó volt akkoriban a pályázati pénzek kifizetése kapcsán, hogy nem érdeklődtem a részletek iránt.

– Ennek a kifizetési kényszernek az áldozatai a Mengyi-ügy gyanúsítottjai?

– Bár még tart a nyomozást, de valószínűleg nem. Az viszont tény, hogy abban az időben nagy volt a kifizetési nyomás a rendszeren, szerettük volna az utolsó centig elkölteni az uniós forrásokat, de nem az ügyhöz hasonló formában, hanem értelmes és megvalósult célokra.

– Milyen hatásköre van a Miniszterelnökségnek, hogy a jövőben hasonló visszaélések ne fordulhassanak elő?

– Az előző kormányok idején ezek a típusú, úgynevezett nonproduktív pályázatok túlsúllyal szerepeltek az uniós források kosarában. Mi a következő szakaszra visszaszorítottuk ezt a fejezetet, a lehető legnagyobb részt átcsoportosítottuk a gazdaságfejlesztés, valamint a munkahelyteremtés céljaira. Brüsszel az elképzeléseinkre rábólintott, csak a minimális bizottsági elvárást teljesítjük ebben a fejezetben, és mellette maximális figyelemmel kísérjük ezeket a soft költségeket.

– Nem tart attól, hogy minden oldalról támadások fogják érni a koncepciójuk miatt?

– Tisztában vagyok vele, felkészültünk a politikai vitára, de nincs mit tenni, több mint ezermilliárd forintot nem adhatunk az élősködőknek.

– Milyen lépéseket tett az ügyről szóló írásunk elolvasása után?

– Teljes körű tájékoztatást kértem és elrendeltem egy belső vizsgálatot a pályázatban érintett cég uniós munkáival, teljesítéseivel és kifizetéseivel kapcsolatban. Ez természetesen érinti az ügyben eljáró minisztériumi alkalmazottakat is.

– Végig tudja majd vinni? Hiszen komoly érdekeket sért, amelyek egy Fideszhez köthető belvárosi körhöz vezetnek.

– Igen, ez elvi kérdés. Ebben eltökélt vagyok a miniszter úrral együtt, mert az elkövetkező uniós ciklusban a Miniszterelnökségnek vétójoga van pályázatok felett, vagyis ha elnézőek vagyunk egyesekkel, akkor az a végén ránk üt vissza.

12:41

Magyarország olyan európai uniós elnökségi időszakot szeretne lebonyolítani, amely valóban képes arra, hogy feltámassza és a padlóról felállítsa az Európai Uniót – mondta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

12:09

Szigligetnél tragédia történt: egy férfi belefulladt a Balatonba. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság összeállította a legfontosabb tudnivalókat a tragikus balesetek elkerülése érdekében.