Van valami, amiben a világelsők közé tartozunk, és ez most nem az ivás meg a zabálás
A csemegekukorica 2019-es szezonja, a betakarítás - amennyiben optimálisak lesznek az időjárási körülmények addig - július közepén indul, a korai fajtákkal. Az állományok a szélsőséges tavaszi időjárás ellenére jó állapotban vannak, így várhatóan a minőség is jó lesz - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felméréséből. A kamarai adatok szerint a július eleji viharok a szabolcs-szatmár-beregi termőterületeken okoztak károkat, ezek felmérése még folyamatban van – írja a napi.hu.
Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica-termelője és legjelentősebb exportőre,
az itthon előállított csemegekukorica-termékek közel 95 százaléka az exportpiacokra kerül. Konzerv csemegekukoricából több mint 200 ezer tonnát exportáltunk tavaly, 60 milliárd forint értékben, míg fagyasztott áruból 72 ezer tonnát, ennek értéke 16,6 milliárd forint volt. Ezzel az egyik legjelentősebb agrár-exportcikkünkről van szó. Legnagyobb piacaink Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország, Lengyelország és a környező országok, de termékeink eljutnak a világ szinte minden tájára.
A hazai csemegekukorica-fogyasztás viszont eléggé alacsony, mindössze évi 1-1,5 kilogramm személyenként, ehhez jön még a friss áruként elfogyasztott mennyiség, de arról nincsenek pontos adatok.
A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, kitűnő ízanyagai mellett sok energiát is szolgáltat. Száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8-12 milligramm C-vitamint, illetve vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz.