LMP: háromkulcsos adórendszerre van szükség

Nulla, tizenkettő és huszonöt százalékos progresszív adózást vezetne be a párt.

2021. augusztus 4., 14:37

Szerző:

Háromkulcsos adórendszert dolgozott ki az LMP – mutatta be a tervezetet Csárdi Antal, országgyűlési képviselő szerda délben tartott sajtótájékoztatóján. A progresszív adózási forma értelmében létezne 0, 12 és 25 százalékos kulcs.

A minimálbérig adómentes jövedelmet javasolnak, ennek bruttó összege ma Magyarországon 167 400 forint. A bevételnek az a része, ami meghaladja a minimálbért  –amennyiben az ötszázezer forintot nem éri el–, 12 százalékos adókulcs alá esne. Végül az ötszázezer forint fölé eső, de az egymilliót meg nem haladó pénzmennyiség 25 százalékos SZJA megtérítést jelentene.

 A képviselő hangsúlyozta, hogy az első két kulcs esetén több pénzt vihetnek haza a dolgozók, mint a mostani adórendszer mellet. Elmondása szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden bruttó egymillió forint alatt kereső több pénzt vinne haza, mint a jelenlegi adózási rendszerben. Mindemellett a többkulcsos adórendszer azon problémáját is megkerülik azzal, hogy ha valaki egy fizetésemelés miatt magasabb jövedelmi osztályba csúszna át, annak nem kell onnantól teljes bevétele után a magasabb SZJA-t fizetni, hanem csakis a határérték feletti bevétele után kell többet adózzon. 

Csárdi Antal pár konkrét példán is bemutatta, hogy a változás mit jelentene a keresőknek. A minimálbérből élők bevétele 27 621 forinttal, a bruttó átlagkeresetnek megfelelő jövedelműeknek 37 991 forinttal, míg a bruttó egymilliót keresőknek 88 forintos növekedne a bevétele. Az e fölött keresők keresetének változását is bemutatta az LMP-s politikus. A bruttó 1 750 000 forintos államtitkári fizetés 63 662 forinttal, míg a bruttó 2 400 000 forintos miniszteri fizetés 118 887 forinttal csökkenne a tervezet elfogadása esetén. Elmondta továbbá, hogy az LMP létrehozott egy weboldalt, ahol mindenki megtekintheti, hogy az ő jövedelmét hogyan befolyásolná a progresszív adórendszer.

(Kiemelt kép: Csárdi Antal LMP-s képviselő felszólal a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükről szóló törvény vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 14-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.