Marad a meleg

Kontinensünk középső és keleti részén egy hatalmas anticiklon helyezkedik el, amelynek területén általában derült az ég. Északnyugat-Európa időjárását egy ciklon, és az ahhoz kapcsolódó hidegfront határozza meg. Ennek mentén felhős, többfelé csapadékos az idő.

 

2023. szeptember 29., 14:41

Szerző:

A legtöbb csapadék a Brit-szigeteken és Skandináviában (5-35 mm) hullott. A görög partokról is érkezett esőről jelentés, ott kis területen előfordult 40 mm körüli mennyiség is, ami egy gyengülő, feloszló hidegörvényből hullott.

Pénteken hazánk időjárását még a magasnyomású rendszer határozza meg, de szombaton már az említett hidegfront alakítja időjárásunkat.

Várható időjárás szombat éjfélig: pénteken délután is folytatódik a túlnyomóan derült idő, legfeljebb helyenként lehet kevés gomoly- és fátyolfelhő az égen.mCsapadék nem lesz. Éjszaka általában derült marad az ég. Hajnaltól nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, melyből legfeljebb elvétve lehet kisebb záporeső. Este keleten még előfordulhatnak felhősebb területek, majd ott is csökken a felhőzet.

A déli, délnyugati szél pénteken csak északnyugaton élénkülhet meg kissé, mely éjszakától északnyugatira fordul. Szombaton fokozatosan északnyugatira fordul a szél, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 22 és 28 fok között alakul.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Unsplash)