Nagyot lépett előre Csányi Sándor: a bankvezér halgazdálkodásba fogott

Csányi Sándor a bankszektor és a magyar futball után most a halgazdálkodás felé kacsintgat, amihez az állam természetesen minden segítséget megad neki.

2024. szeptember 4., 11:42

Szerző:

Nagyon úgy tűnik, hogy Csányi Sándor OTP-vezér új terület felé kacsintgat. Hétfőn jelent meg ugyanis a Magyar Közlönyben a rendelet, amelynek lényege, hogy az államot megillető halgazdálkodási jog a horgászszövetségek mellett már mintagazdaságokat is megillethetik, ha írásban kérik, hogy kössenek velük haszonbérleti szerződést a természetes vizek hasznosítására – írja a 24.hu. A portál ennek kapcsán felidézte Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő Nagy István agrárminiszterhez intézett kérdését is, hogy melyik mintagazdaságnak kell az államot megillető halgazdálkodási jog. A HVG szerint ugyanis Magyarországon 2020-ban kormányhatározattal jelölték ki a mintagazdaságokat, ez alapján öt ilyen létezik. Így ők kérvényezhették a halgazdálkodási jogot:

  • a Bóly Zrt., amely Csányi Sándor, OTP-vezér agrárcégéhez, a Bonafarm Csoporthoz
    tartozik,
  • a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.,
  • a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., 
  • a több vállalkozást tömörítő Szomor Biogazdaság, 
  • és a Szerencsi Mezőgazdasági Zrt.

Csányi Sándor érdekeltsége volt a kérvényező

Nagy István válaszában emlékeztetett rá, hogy a döntés a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvényhez igazodik, amit tavaly módosítottak. Az agrártárca vezetője kiemelte: a mintagazdaságok mellett a Magyar Országos Horgász Szövetség mint a horgászok és a horgászszervezetek országos érdekképviseletét és koordinációját ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezet részére biztosít lehetőséget a magyar államot megillető halgazdálkodási jog kijelölés útján történő haszonbérbe adására, legfeljebb 15 éves, határozott időre.

A miniszter közölte továbbá azt is, hogy a mintagazdaságok közül a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bóly Zrt. kezdeményezte az agrártárcánál egy olyan vízterület halgazdálkodási jogának haszonbérbe vételét, mely vízterület már régebb óta a Zrt. kezelésében van, a cég annak vízjogi üzemeltetési engedélyével rendelkezik. Emellett a vízteret mint halgazdálkodási vízterületet a kezdeményezéssel egy időben nyilvántartásba vette az illetékes halgazdálkodási hatóság. 

(Kiemelt képünkön Csányi Sándor látható a Puskás Stadion 2019-es avatóünnepségén. Forrás: 168.hu)