Elképesztő trükköket vetnek be a csalók - figyelmeztetést adott ki az OTP

Egyre ritkábban járnak sikerrel a csalók, ám nem árt az éberség. Az OTP szerint a bűnözők egyre kreatívabbak, ezért most tippeket adnak a védekezéshez.

2024. október 22., 10:26

Szerző:

A csalók ritkábban jártak sikerrel 2024 második negyedévében a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. Bár csökkent a bankkártyás csalások száma, valamint nőtt az eredménytelen kísérletek aránya, de a bűnözők nem pihennek, újabb és újabb módszereket vetnek be, vagy változtatnak a meglévőkön, ezért a kedvező tendencia mellett sem lankadhat az éberségünk – olvasható az OTP Bank és a Visa közös közleményében.

Mint írják: 9 százalékkal kevesebb csalást követtek el bankkártyával 2024 második negyedévében, mint az év első három hónapjában az MNB kimutatása szerint. Valamelyest nőtt viszont az összelkövetési érték (2%) az átlagos csalási volumen kis mértékű növekedése miatt.

Fontos tendencia, hogy 2023 harmadik negyedéve óta folyamatosan csökkent a kártyához kapcsolódó visszaélési kísérletek sikeraránya - 21%-ról 15%-ra esett vissza - ami a védekezés hatékonyságának és az emberek tudatosságának is köszönhető. Eközben a bankkártyától eltérő elektronikus fizetés esetén ez az arány 2024 második negyedévében 43 százalék – írják.

A közlemény szerint a kártyás fizetés továbbra is az egyik legbiztonságosabb fizetési mód: 100 dollárból 7 cent kerül veszélybe, ami a legalacsonyabb az összes fizetési mód között. Magyarországon még ennél is kedvezőbb a helyzet, tízezer forintonként mindössze 3,3 forint az érintett 2023 évben.

A csalók elleni küzdelem nagyrészt az ügyfelek számára láthatatlanul zajlik. Az OTP Bank rendszerei számos esetben már a bűnözők internet- vagy mobilbanki belépési szándékát is meghiúsítják. A bűnözők ellen a rendvédelmi szervek is fellépnek. 2024 májusától jelentősen csökkent az OTP Bank nevében elkövetett csalások száma. Ennek oka többek között, hogy Ukrajnában nemzetközi rendőrségi együttműködés keretében több, csalók által illegálisan működtetett call centert számoltak fel.

Rendőrnek vagy banki alkalmazottnak adják ki magukat a csalók

Újdonság, hogy az ügyfeleket felhívó elkövetők magukat rendőrnek, illetve OTP Banki munkavállalónak adják ki. Ennek igazolására hamis OTP-s plasztikkártya, illetve hamis rendőrigazolvány mindkét oldaláról készült fotókat küldenek az ügyfelek e-mail címére. Továbbra is népszerű módszer, hogy új, biztonságos netbank telepítésére kérik az ügyfeleket. Azt is gyakran állítják, hogy a banki dolgozók is részt vesznek a megkárosításban, ezzel akarják elérni, hogy a kiszemelt áldozat ne forduljon a bankjához.

Hogyan védekezhetünk?

„A legfontosabb, hogy minden hívás, amelyben banki adatokat kérnek, gyanús. Az OTP Bank sem e-mailben, sem telefonon, sem SMS-ben nem kér jelszót vagy PIN-kódot. Fontos, ha elbizonytalanodunk, ne csináljunk semmi olyat, amit a hívó kér, fejezzük be a beszélgetést, és mielőbb hívjuk fel a saját bankunkat az ismert számokon, vagy keressük fel a bankfiókot” – mondta Sonjic László, az OTP Bank Biztonsági Igazgatóságának vezető tanácsadója.

Az OTP Bank saját adatai az országos trendeket meghaladó javulást mutatnak: 2024 második negyedévében nem csak a bankkártyás csalások száma, hanem értéke is jelentősen, 14,3 százalékkal csökkent a saját ügyfeleik körében az év első három hónapjához viszonyítva.

És akkor kiderült, hogy a nigériai herceg Hajdú-Biharban élt és csalt

Ahogyan arról októberben beszámoltunk, Magyarországon először csapott le aktívan tevékenykedő nigériai csalókra a rendőrség. A sértettek között volt olyan is, akitől 70 millió forintot csaltak ki. A hajdú-bihari rendőrök három nigériai férfit és egy magyar nőt fogtak el, akik a gyanú szerint világszerte szedték áldozataikat – olvasható a Police.hu-n megjelent közleményben.

Az üggyel kapcsolatban 2024. október 3-án közös sajtótájékoztatót tartott az Országos Rendőr-főkapitányság és a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

Álmos Gergő r. őrnagy, az ORFK Kiberstratégiai Osztály vezetője elmondta, hogy az online csalás elkövetőinek leleményessége nem ismer határokat, jelenleg is számos adathalász módszer kering, amelyek folyamatos veszélyt jelentenek a pénzügyi biztonságunkra. Mint írják: a rendőrség a Mátrix Projekt keretében fokozta a bűnmegelőzési és felvilágosító tevékenységet, valamint a szakmai területről érkező jelzések alapján naprakészen tájékoztatja a lakosságot az aktuális trendekről, eredményekről.

Az osztályvezető ismertette, hogy a nigériai csalások során az elkövetők valamilyen megtévesztő kommunikációval – jellemzően e-mailben – pénz utalására veszik rá az áldozatukat, ezekben az esetekben az ügyfelek maguk utalnak. A hamis levelekben, megkeresésekben általában segítséget kérnek az elkövetők: menekültek vagyonának vagy jogtalanul elvett örökség visszaszerzéséhez, valamilyen okból átmenetileg hozzá nem férhető összeg megszerzéséhez.

(Fotó: Annette Riedl/dpa/AFP)