Csalás gyanújával vitték el a játszótérnél kamerázó roma aktivistát

2018. június 27., 16:27

Szerző:

Bilincsbe vertek egy roma aktivistát, mert kamerázni „merészelt” egy közpénzen épült játszótéren azért, hogy kiderítse, jogszerűen működteti-e azt a helyi önkormányzat – adtuk hírül. A játszóteret uniós forrásból, egészen pontosan az Észak-alföldi Operatív Program keretében szociális célú városrehabilitációs célokra kapott pénzből építette a település. A játszótér 85 millió forintba került, és tavaly ősszel derült ki a Népszava tényfeltárása nyomán, hogy bár közpénzből épült a létesítmény, és a hátrányos helyzetű családok bevonása lenne a fejlesztés célja, éppen őket rekesztik ki a használatából, mivel oda belépődíjat szednek.

A botrány kipattanását követően Csáfordi Dénes polgármester úgy nyilatkozott: szó nincs arról, hogy fizetni kellene,  „szervezett keretek között”, térítésmentesen használhatja a helyi közösség a komplexumot. A „szervezett kereten” a polgármester a regisztrációs kártyát értheti, amit az önkormányzatnál kell kiváltani, e nélkül azonban nem léphetnek a gyerekek a játszótérre.

Fotó: Glonczi László

Kedden két aktivista azért ment a helyszínre, hogy tájékozódjon, szednek-e még belépőt, vagy ellenőrzik-e a regisztrációs kártyákat, illetve beengedik-e a roma családokat. Miközben kameráztak, felszólítást kaptak a létesítmény egyik dolgozójától, hogy fejezzék be az adatgyűjtésnek ezt a módját, mert ehhez az önkormányzat engedélye kell. Az ott dolgozó ember, biztos, ami biztos, a hatóságot is értesítette arról, hogy „rendelleneses” dolgokat tapasztal. A kiérkező rendőrök az egyik aktivistát megmotozták majd bilincsbe verve elvitték. Rákérdeztünk a rendőrségnél, mi indokolta az aránytalan és kívülről brutálisnak tűnő intézkedést. Kiderült, annak, hogy az aktivistát bent tartják, semmi köze a kamerázáshoz. Legalábbis a rendőrség honlapján ezt állítja.

A múlt héten ugyanis feljelentést tett egy nő, hogy csalás áldozata lett, a bűncselekménnyel pedig – a nyomozás jelenlegi állása szerint – a játszótér ügyében fellépő egyik férfi gyanúsítható. A férfiról az is kiderült, hogy képviselőjelöltként indult a tavaszi országgyűlési választásokon, de mentelmi jogát felfüggesztették. 

Azt viszont most sem tudni, mi van a játszótérrel. A K-Monitor az ügy kirobbanása óta próbál utánajárni, hogyan is költötték el az uniótól érkező pénzt. Azt is vizsgálják, hogy törvényesen tették-e fizetőssé a játszóteret. A pályázatért felelős Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre nem válaszolt érdemben az erre vonatkozó adatigénylésére.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.