Csak az esetek negyedében ér ki a mentő tizenöt percen belül a Gálvölgyiéhez hasonló esetekben

A sajtóban nagy port kavaró Gálvölgyi-ügy után belső vizsgálatot rendeltek el a mentőszolgálatnál amelynek részeként a segélyhívástól számított mentők helyszínre érkezésének idejét is megnézték. E szerint a legrosszabbak esélyei a budapestieknek, a veszprémieknek, a debrecenieknek és a miskolciaknak vannak.

2023. június 5., 14:38

Szerző:

A vizsgálat a P1 és P2 szintű segélykéréseket is tanulmányozta, mindkét esetben azonnal ellátandó betegről van szó, de míg előbbihez orvossal vagy mentőtiszttel dolgozó rohamkocsit indítanak, utóbbihoz a mentőautó is elég lehet. A vizsgálat szerint míg a P1 besorolású esetekhez 78 százalékban kiér a mentő tizenötpercen belül, addig a P2-eseknél csak az esetek alig több mint felében – Gálvölgyi János helyzetét utóbbiba sorolták.

Május első másfél hetében huszonötezer sürgős segélyhívás érkezett a mentőszolgálathoz, ebből négyezerhez indítottak rohamkocsit, azonban a vizsgálat elrendelése óta a Népszava szerint 25-30 százalékkal nőtt a legsűrgősebbnek minősített esetek aránya.

A megyeszékhelyeken élők alapvetően jobb helyzetben vannak. Tizenegy nagyvárosban minden P1-es esetben kiértek a mentők negyed órán belül, kilenc másik városban pedig 80-95 százalék között teljesítettek. Ezek alapján a legrosszabb esélyekkel a budapestiek, a veszprémiek, a debreceniek és a miskolciak indulnak. 

A P2-es besolorású seglykéréseknél egyértelműen a fővárosiak állnak a legrosszabbul, itt csak az esetek negyedében ért ki tizenöt perc alatt a mentőautó, átlagosan 36 percet kell várniuk a betegeknek. Ebben a térségben százezer lakosra öt mentőautó jut, míg az ország többi területén nagyjából kétszer annyi. Miskolcon sem sokkal jobb, itt az esetek felében ér ki tizenöt percen beül a segítség. 

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre.)