Drágábbak lesznek a Coca-Cola termékei

A gazdasági nehézségek a Coca-Cola HBC Magyarországot sem kímélik, ezért áremelésre készül a vállalat.

2023. január 8., 15:00

Szerző:

„Ami a termékeink elérhetőségét illeti, a nehézségek ellenére sem számolunk áruhiánnyal, ugyanakkor az áremelés sajnos nem kerülhető el, a költségek növekedésére mi is reagálunk” – közölte a Coca-Cola HBC ügyvezető igazgatója az Indexnek.

Békefi László az interjúban részletezte, hogy jelentősen drágult a termékeikhez szükséges alapanyagok jelentős része, valamint a csomagoláshoz használt alapanyagok beszerzési ára is. A vállalt rezsiköltsége megduplázódott, és sokkal többet fizetnek a szállítmányozásért is. „Lényegében napról napra változnak az energiahordozók árai, főként a földgázé. Ezért többfajta forgatókönyvvel is készülünk a következő évre, de szerződéseink időtartamát igyekszünk az ár és kiszámíthatóság függvényében optimalizálni” – mondta.

Az ügyvezető igazgató emellett elmondta, hogy a szénszavas üdítők nagyjából 26 százalékkal lettek drágábbak az előző évhez képest, de a porfóliójukban leginkább a kávé drágult: a kávé beszerzési ára – szegmensenként eltérően – 30–70 százalékkal ugrott meg egy év alatt, a költségnövekedés egy része pedig a fogyasztói árakban is megmutatkozik.

 

Az interjú során szóba került, hogy a cég 2040-re karbonsemlegesen szeretne működni, ami 250 millió eurónyi beruházással járhat. De zöld megoldásként megemlítette, hogy céljuk a fenntartható csomagolási megoldások alkalmazása is.

(Kiemelt kép: A Coca-Cola Hellenic Bottling Company (HBC), az amerikai The Coca-Cola Company, a világ egyik legnagyobb alkoholmentes üdítőital- és szirupgyártója palackozó partnerének üzeme Dunaharasztiban a Némedi út 104. szám alatt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.