Itt az újabb indok a civilek vegzálására

Az új rendeletből ugyan nem derül ki, hogy mi számít a „közélet befolyásolására alkalmas tényezőnek”, viszont az igen, hogy több ezer civilszervezetet fognak teljeskörűen átvilágítani. 

2022. május 24., 16:09

Szerző:

Egy hónappal a választások után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nekilátott az általa „közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetnek minősített egyesületek ellenőrzését – írja a Szabad Európa. A dolog előzménye 2021 áprilisában történt, amikor a kormány kiiktatta azt a törvényt, amely külföldről finanszírozott civil szervezetnek minősített volna minden olyan egyesületet, amely egy adóévben legalább 7,2 millió forint értékű adományban, vagy támogatásban részesült. 

Az Európai Bizottság is kimondta az orosz mintára készült törvényről, hogy ellenkezik az uniós joggal, sőt, az unió kötelezettségszegési eljárást is indított miatta. Ezután a kormány visszavonta a rendelkezéseit, de egy hónappal később már új civiltörvényt alkotott meg, amelyben az Állami Számvevőszéket bízta meg a „közélet befolyásolására alkalmas” szervezetek ellenőrzésével. 

A jogszabályból nem derül ki, hogy mi számít a közéletet befolyásoló tényezőnek, viszont az igen, hogy minden olyan szervezetet vizsgálni fognak, amelyek elérik az évi 20 millió forintos tárgyévi mérlegfőösszegét. Ez a szabály több ezer civilszervezetet fog érinteni. 

A Szabad Európa megkeresésére az ÁSZ azzal érvelt, hogy a civil szervezetek munkájuk során a társadalom szinte minden csoportjával kapcsolatba kerülnek, így befolyásuk van a közvéleményre és a közéletre. „Fontos tehát, hogy érvényesüljön az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve a szélesen vett nyilvánosság körében, illetve szűkebb körben, a tagság és az alapítók tekintetében is” – mondták. A civil szervezeteknek amúgy eleve törvényi kötelességük nyilvánosságra hozni elszámolásukat, ahogy az is nyilvános adat, hogy kik az alapítóik.

(Kiemelt képünk: Elindult a Budapest Pride. Fotó: Merész Márton/168)

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.