Itt az újabb indok a civilek vegzálására

Az új rendeletből ugyan nem derül ki, hogy mi számít a „közélet befolyásolására alkalmas tényezőnek”, viszont az igen, hogy több ezer civilszervezetet fognak teljeskörűen átvilágítani. 

2022. május 24., 16:09

Szerző:

Egy hónappal a választások után az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nekilátott az általa „közélet befolyásolására alkalmas” civil szervezetnek minősített egyesületek ellenőrzését – írja a Szabad Európa. A dolog előzménye 2021 áprilisában történt, amikor a kormány kiiktatta azt a törvényt, amely külföldről finanszírozott civil szervezetnek minősített volna minden olyan egyesületet, amely egy adóévben legalább 7,2 millió forint értékű adományban, vagy támogatásban részesült. 

Az Európai Bizottság is kimondta az orosz mintára készült törvényről, hogy ellenkezik az uniós joggal, sőt, az unió kötelezettségszegési eljárást is indított miatta. Ezután a kormány visszavonta a rendelkezéseit, de egy hónappal később már új civiltörvényt alkotott meg, amelyben az Állami Számvevőszéket bízta meg a „közélet befolyásolására alkalmas” szervezetek ellenőrzésével. 

A jogszabályból nem derül ki, hogy mi számít a közéletet befolyásoló tényezőnek, viszont az igen, hogy minden olyan szervezetet vizsgálni fognak, amelyek elérik az évi 20 millió forintos tárgyévi mérlegfőösszegét. Ez a szabály több ezer civilszervezetet fog érinteni. 

A Szabad Európa megkeresésére az ÁSZ azzal érvelt, hogy a civil szervezetek munkájuk során a társadalom szinte minden csoportjával kapcsolatba kerülnek, így befolyásuk van a közvéleményre és a közéletre. „Fontos tehát, hogy érvényesüljön az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve a szélesen vett nyilvánosság körében, illetve szűkebb körben, a tagság és az alapítók tekintetében is” – mondták. A civil szervezeteknek amúgy eleve törvényi kötelességük nyilvánosságra hozni elszámolásukat, ahogy az is nyilvános adat, hogy kik az alapítóik.

(Kiemelt képünk: Elindult a Budapest Pride. Fotó: Merész Márton/168)