Tikkasztó kánikula után másodfokú riasztás él szombat reggelig

A kevésbé felhős területeken is növekszik a felhőzet, és többfelé várható zápor, zivatar, főként a déli megyékben heves zivatar is előfordulhat. Az éjszakai órákban kelet felé elhagyják a záporok, zivatarok az országot, hajnalra csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kiderül az ég.

2023. július 21., 17:54

Szerző:

A hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú, azaz narancssárga riasztást adott ki Csongrád-Csanád és Békés vármegye területére az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Az első komolyabb zivatarok már el is érték a a nyugati országrészt.

A két vármegye egyes járásaiban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

Pénteken napközben és este egyre többfelé várhatók nyugatról kelet felé mozgó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Az ország déli felén van a legnagyobb esély heves zivatarokra. Ezeket viharos, óránkénti 60-90 kilométeres széllökés, kisméretű jég, intenzív eső, helyenként felhőszakadás kísérheti, de akár károkozó, óránkénti 90 kilométeresnél erősebb szélroham és nagyobb méretű jég is előfordulhat

 – közölte a meteorológiai szolgálat.

Éjszaka kelet felé terjednek a zivatarok, majd szombat hajnaltól csökken a számuk. A nap első felében csak elvétve – főként az északkeleti tájakon – lehet zivatar, majd várhatóan késő délutántól nyugat felől ismét egyre több helyen alakulhatnak ki kelet felé mozgó zivatarok, esetleg zivatarrendszerek. Elsősorban délnyugaton heves zivatarok is létrejöhetnek.

Szombaton délelőtt fátyol-, illetve gomolyfelhők mellett napos idő valószínű, majd a Dunántúlon újabb felhősödés kezdődik. Az északkeleti határ mentén, illetve a nap második felétől a Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar.

Reggelig többnyire mérsékelt marad a légmozgás, szombaton napközben több helyen megélénkül az északnyugati, nyugati szél. Erős vagy viharos széllökés zivatar környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 19 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25, 30 fok között várható.

 

(Kiemelt kép: illusztráció. Forrás: idokep.hu)