Nyugati áramlat határozza meg a napi időjárásunkat

Európa térségét most alapvetően nyugatias áramlás jellemzi. Hazánk felett meleg légtömeg készülődik.

2023. augusztus 31., 14:29

Szerző:

Több ciklon is örvénylik az 50-60. szélességi körök mentén. A legélesebb hőmérsékleti kontraszt a Kelet-európai-síkság feletti hidegfront mentén jelentkezik: a front előtt 30, 34, míg mögötte csupán 18, 20 fok a jellemző csúcsérték.

Szintén e frontból hull a legnagyobb mennyiségben a csapadék, több helyről 20-40 mm közötti értékeket regisztráltak. Ezen kívül Horvátországban volt még sokfelé kiadós csapadék, például Portorozsban 73, Rijekában pedig 96 mm esett.

Magyarország időjárását a következő időszakban már szárazabb és kissé melegebb légtömeg alakítja.

A péntek éjfélig várható előrejelzés szerint fokozatosan csökken a felhőzet, de gomolyfelhő-képződésre délután is számítani lehet, amelyből leginkább csak északkeleten és az Alpokalján alakulhat ki zápor, zivatar.

Éjszaka északon lehet több a felhő, pénteken pedig sok napsütésre, általában csak kevés gomoly- és fátyolfelhőre van kilátás. A Nyugat-Dunántúlon néhány zápor, zivatar nem kizárt. Csütörtökön a nyugati, pénteken a délnyugati szél élénkül meg néhol, de zivatarok mentén erős, viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között valószínű.  A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 24, 29 fok között alakul.

(Kiemelt kép: egy nő padon ül a balatonfüredi Tagore sétányon az őszi napsütésben 2020. október 20-án. MTI/Vasvári Tamás)