Jönnek a zivatarok

Kontinensünk időjárását leginkább a nyugatról kelet felé tartó ciklonok határozzák meg, mely közül egy az Atlanti-óceán északi medencéjében, egy a Baltikum és Franciaország, míg egy Közép-Európa térségében örvénylik.

2023. augusztus 30., 17:03

Szerző:

Frontálzónáik mentén többfelé okoznak esőt, záport, zivatart, utóbbi alacsony légnyomású képződmény következtében 30 mm feletti csapadék várható. E rendszerek hatására a kontinens nagy részén már megszűnt a kánikula, de hazánktól keletre, délkeletre, illetve az Ibériai-félsziget déli részén még mindig 30, helyenként 35 fok feletti csúcsértékeket regisztrálnak.

A következő napokban egyre jobban távolodik a jelenleg felettünk lévő hidegfront és fokozatosan megnyugszik felettünk a légkör.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisa szerint szerdán a gomoly- és fátyolfelhőzet mellett főként a keleti harmadban több helyen és a déli megyékben lehet zápor, zivatar. Estétől keleten átmenetileg csökken a felhőzet és a zivatarok száma is, de nyugat felől újra felhősödés indul meg, és már délnyugaton is lehet eső, záporeső.

Csütörtökön délelőtt még felhős lesz az ég, majd délután már egyre nagyobb területen süt ki a nap és leginkább már csak északkeleten és az Alpokalján alakulhat ki zápor, zivatar.

A légmozgás fokozatosan északnyugatira, nyugatira fordul és napközben többfelé megélénkül, de zivatarok mentén erős, viharos lökések is előfordulhatnak.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 17 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 21, 27 fok között alakul.

(Kiemelt kép: illusztráció – vihar Orosháza felett. Forrás: Időkép FB-oldal)