A viharciklon Magyarország felé közelít

A Ciarán viharciklon továbbhalad a kontinens belseje felé és haladása során sokfelé okoz erősen viharos, orkán erejű szelet. Az eddig regisztrált legerősebb széllökés 223 km/h volt, ezt egy bójánál mérték a La Manche csatornán.

2023. november 3., 21:27

Szerző:

Mindehhez nem csak szélvihar, de nagy mennyiségű csapadék is társul. Az Alpokban 70-100 mm körüli mennyiségről érkezik jelentés. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkságon anticiklon hatására száraz, nyugodt az idő. Jelenleg a Kárpát-medence időjárását is a Ciarán bombaciklon alakítja, melynek hidegfrontja át is vonul felettünk, de az átmeneti, rövid nyugalmat követően vasárnap újabb hidegfront hoz csapadékot.

A roadster.hu jelentése alapján a szombat éjfélig várható előrejelzés szerint a csapadékzóna kelet felé lassan elhagyja hazánkat, mögötte csökken a felhőzet, de késő estig a Dunántúlon előfordulhatnak záporok, zivatarok. Hajnaltájt délnyugat felől újra vastagabb felhők érkeznek, melyekből szombat estig északkelet felé haladva elszórtan alakulhat ki záporeső. Sokfelé párássá válik a levegő és több helyen köd, rétegfelhőzet képződhet hajnalra.

Ezek feloszlását követően a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütés várható. Fokozatosan veszít erejéből a légmozgás, döntően mérsékelt, szombat délutántól a Nyugat-Dunántúlon élénk lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 11 és 17 fok között valószínű.

(Kiemelt kép: hullámok törnek meg a Formosa strandon Santa Cruzban, Torres Vedras településen, a Ciaran vihar idején 2023. november 3-án. Fotó: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)