Cigány-magyar békemenetet tartottak Budapesten

Rafal Pál szervező szerint a magyarság egy dologban tart össze, ez pedig a faji alapú rasszizmus.

2023. szeptember 9., 17:20

Szerző:

Szombat délben indult a cigány-magyar békemenet az Oktogontól az Andrássy úton és a József Attila utcán keresztül a Széchenyi István téri MTA székházhoz. A szervezők szerint ez egy pártmentes megmozdulás, azonban a Népszava tudni véli, hogy a rendezvény támogatója tavaly már a kormánypárti békemenetnek is részese volt. Rafal Pál szervező hozzáteszi, hogy a mostani demonstráció válasz a Mi Hazánk korábbi „cigánybűnözés elleni” tüntetésére is – tudósít a Telex.

Rafal szerint sok helyen vidéken odáig fajult már a cigányokat érő atrocitások száma, hogy a cigánygyerekek ki se mernek menni az utcára. Egyes széljobberek azt kiabálják iskolásoknak, „hogy megdöglesz te mocskos cigány”.

Az esemény főszervezője Schmauzer Viktor, aki a rendezvény honlapja szerint azt szeretné elérni, hogy a roma nép ne legyen a származásuk és a bőrszínük miatt rossz példaként általánosítva és megbélyegezve Magyarországon. Az esemény támogatója pedig az a Roma Szeretetszolgálat, ami például tavaly csatlakozott a Civil Összefogás Fórum (CÖF) által szervezett Békemenethez.

Rafalék szeptember 26-án Polgárdiban terveznek még egy megmozdulást. 

(Kiemelt képünk illusztráció: a roma közösség egyik tagja magyar trikolór zászlót tart a roma áldozatok gyászkép-gyűjteménye mellett a Budapesttől mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Torokszentmiklóson a roma család ellen elkövetett gyilkosság 10. évfordulójára rendezett megemlékezésükön 2019. május 21-én. Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP)

 

Magyarország továbbra is valós, érdemi béketárgyalásokat sürget azok között, akik a háborút vívják – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Facebook-oldalán, hozzátéve: a nemzetközi közösségnek azt kellene elérnie, hogy a háborúzó felek kössenek végre tűzszünetet, és üljenek végre asztalhoz.

A választás után még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.