Christian Eriksen túlélte, Fehér Miklós nem

A volt magyar labdarúgó barátja azt mondta a 168-nak, nem hagyta volna folytatni a vasárnapi dán–finn meccset.

2021. június 14., 12:12

Szerző:

Míg a dán Christian Eriksen túlélte a szívmegállást a vasárnapi dán–finn mérkőzésen, a legendás magyar labdarúgót, Fehér Miklóst nem tudták megmenteni, miután összeesett a pályán. A hétfő esti történtekről az egész országnak eszébe jutott a huszonötszörös magyar válogatott csatár halála.

Már 17 éve nincs köztünk Fehér Miklós, a magyar labdarúgó-válogatott és a portugál sztárklub, a Benfica klasszis csatára. Csupán 24 éves volt, amikor egy portugál bajnoki mérkőzésen, a Vitoria SC–Benfica találkozón életét vesztette 2004. január 25-én. Szinte nincs olyan magyar, aki ne emlékezne ezekre a tragikus pillanatokra: a hosszabbításban sárga lapot kapott a szakadó esőben játszó csatár, az angyalarcú Fehér Miklós egy félmosollyal reagált, majd hátrasimította haját, összegörnyedt, és tehetetlenül esett össze a pályán. Mindkét együttes játékosai sokkot kaptak, többen térdre rogytak, és imádkozni kezdtek. Az egykori spanyol válogatott kapitány, Camacho futballistáival együtt zokogott.

Christian Eriksen esetével szemben Fehér Miklós agóniáját az egész világ láthatta, máig is elérhetőek a videófelvételek az interneten. Az esetet követő nap az összes magyar és külföldi bulvármagazin a címlapon hozta azt a képet, amelyen a csatár a haláltusáját vívta. Még a pályán megpróbálták újraéleszteni Fehér Miklóst, majd kórházba vitték. Kétszer újraélesztették, a harmadik kísérlet a kórházban azonban sikertelen volt. A futballista este tizenegy óra után meghalt. A diagnózis: hirtelen szívhalál, de a portugál törvényszéki orvosszakértők arra is gyanakodtak, hogy veleszületett szívrendellenességben szenvedett.

Tény, hogy a labdarúgó nem volt teljesen egészséges élete utolsó meccse előtt. Fájdalomcsillapítót szedett a fájó térdére, és náthás is volt. Máig rejtély, hogy mindezek mennyire befolyásolták a 24 éves focista tragikus halálát.

FBL-PORTUGAL-MIKLOS FEHER

Fehér Miklós ravatala a lisszaboni Luz Stadionban, 2004. január 26-án. Fotó: AFP / Miguel Riopa


Fehér Miklós utolsó csapata, a portugál Benfica az első sokkot követően rendkívül méltó módon emlékezett meg a halott csatárra. Visszavonultatták a 29-es mezt, amelyben focizott, valamint a Benfica stadionja előtt mellszobrot állítottak a tiszteletére. A temetésén a portugálok több jeles képviselője is megjelent, így a legendás Eusébio, vagy volt csapattársai közül Nuno Gomes és Zlatko Zahovič is lerótta tiszteletét.

Az összetört szülőket pedig személyesen kereste fel Magyarországon a Benfica klubelnöke, Luís Filipe Vieira és Giovanni Trapattoni vezetőedző. Győrben, Fehér Miklós nevelőklubjában emlékmúzeumot hoztak létre tiszteletére, valamint a Győri ETO utánpótlás akadémiája az ő nevét viseli.

A 168 elérte Fehér Miklós jó barátját, akivel együtt kezdték rúgni a bőrt Győrben, sőt Stark Péter mondta a búcsúztató beszédet a volt labdarúgó temetésén. Azt mondta, nagyon megrázta, amit a hétfői meccsen látott:

„Természetesen azonnal Miki jutott eszembe, és az is megfordult a fejemben, hogy a mai orvosi technikával meg tudták-e volna menteni. Ami pedig Eriksen tragédiáját illeti, én semmiképp se hagytam volna, hogy folytassák a mérkőzést. A dánok ugyanis szemmel láthatóan olyan lelkiállapotban voltak, amely során képtelenség a futballra összpontosítani”

– fogalmazott Stark Péter.

(Kiemelt kép: Joao Tomas, Fernando Aguiar, Sokota, Cleber és Tiago segítenek Fehér Miklósnak, a Benfica magyar csatárának 2004. január 25-én. Fotó: Record/AFP / Luís Vieira)

 

 

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.