Brutális négyzetméterárak Budapesten: mutatjuk, mennyibe kerülnek a garzonok

Az átlagosnál nagyobb mértékben drágult a budapesti ingatlanok ára az elmúlt évben, a garzonok négyzetméterára eléri az egymillió forintot is.

2022. szeptember 25., 12:33

Szerző:

Az ingatlan.com vasárnap közzétett elemzésében azt írták, hogy a panelgarzonok esetében az átlagos négyzetméterár 957 ezer forint. A téglaépítésű garzonok esetében ez elérheti az 1,04 millió forintot is. 

A 40-79 négyzetméteres panellakások esetében 30 százalékos emelkedést tapasztaltak, ez 780 ezer forintos négyzetméterárat jelent. A téglaépítésű panellakások ugyanúgy 1 milliós négyzetméter ár körül mozognak, mint a garzonok. Az ennél nagyobb területű lakások drágulása elmarad az átlagtól.

Az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László az egyre bizonytalanabb gazdasági körülményekhez, főleg a rezsiszabályok változásokhoz kötötte a kisebb alapterületű lakások felértékelődését. A panel és téglaépítésű garzonok közötti árkülönbség gyakorlatilag megszűnt. Hangsúlyozta, hogy a kisebb alapterületű lakások alacsonyabb rezsiköltsége miatt az ingatlanpiacra menekülő befektetők is leginkább garzonokat keresnek.

(Kiemelt képünk: Eladó lakást hirdető felirat egy erkélyen a főváros VIII. kerületében Józsefvárosban, az Illés utcában lévő lakóházon. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Baji Balázs szerint a magyar sport a jövő évi költségvetésben az ideinél relatíve nagyobb keretek között gondolkodhat, és bár a forrásbővülés nem tudja teljesen lekövetni az inflációt, ez valamelyest segítséget fog nyújtani a sportszervezeteknek az energia- és rezsiválság következtében jelentősen megemelkedett működési költségek finanszírozásához.