Budapestért díjat kapott az Utcajogász Egyesület

Az egyesület munkatársai 2023. november 17-én ünnepélyes keretek között vették át a kitüntetést a Magyar Tudományos Akadémia épületében.

2023. november 18., 08:45

Szerző:

Az Utcajogász Egyesület sok különböző területen tevékenykedő jogászból áll: vannak közöttünk ügyvédek, jogtanácsosok, ügyvédjelöltek, doktoranduszok és joghallgatók is. A szervezet tizenhárom éve segíti jogi tanácsadással, és időnként jogi képviselettel is a hajléktalanságban és lakhatási szegénységben élő embereket.

Az önkéntes jogászok munkájukat elsősorban Budapesten végzik, minden pénteken háromtól öt óráig a Blaha Lujza téren tartanak ügyfélfogadást. Ügyfeleik végrehajtási, lakhatási, szabálysértési, a szociális ellátórendszerrel és lakcímmel kapcsolatos ügyekkel fordulhatnak hozzájuk.

Az elmúlt tizenhárom évben a szervezet folyamatosan fejlődött és növekedett, és ezzel párhuzamosan munkája is egyre több figyelmet kapott. Részben valószínűleg ennek is a következménye, hogy a pénteki ügyfélfogadásra egyre nagyobb számban érkeznek az ügyfelek.

Az Utcajogász Egyesület más eszközökkel is tesz azért, hogy Budapest egy jobb hely legyen. Rendszeresen fellép a jogrendszer igazságtalanságaival szemben: Alkotmánybírósághoz fordul, panaszt nyújt be az alapvető jogok biztosánál, közérdekű bejelentést tesz a kormányhivatalnál, kérelmet intéz a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Monitorozza az ügyfeleinek életét befolyásoló törvényeket és az önkormányzatok lakhatási és szociális jogi rendeleteit (jelenleg például a VI., a VIII. és a IX. kerülettel együttműködve véleményezi e kerületek szociális rendeleteit a Fővárosi Szolidaritási Alap támogatásával), törvénymódosítási javaslatokat, szakmai háttéranyagokat dolgoz ki és szakmai anyagokat véleményez.

A Budapestért díjat a szervezet tagjai fontos állomásnak tartják az Utcajogász történetében, hiszen ez annak elismerése, hogy munkájuk számottevő mind a budapestiek, mind pedig a Főváros vezetése számára. Munkájukat azonban elsősorban azok miatt folytatják ugyanakkora erőbedobással, mint eddig, akiknek szükségük van, és a jövőben is szükségük lesz rá – írják közleményükben.

(Kiemelt kép: a civilszervezete önkéntesei szokásos fogadóórájukon a Blaha Lujza téren. Forrás: utcajogasz.hu)