"Budapest legyen a Fidesz-hadjárat Sztálingrádja"

„Ne mászkáljunk leszegett fejjel”, „vigyünk érzelmeket a kampányba” és „őrizzük meg Budapestet”. Szanyi Tibor lett az MSZP kampányfőnöke az önkormányzati választáson. Kikérdeztük a tervekről.

2010. július 21., 15:24

Szerző:

Szanyi Tibor lett az MSZP önkormányzati korteshadjáratának kampányfőnöke. Övé az országos koordinátori szerep, mellette hét regionális kampányvezér dolgozik, és Szigetvári Viktor, aki kampányigazgatóként a technikai részletekért felel.

- Arculatot, lelket adok a kampányba – fogalmazott a 168ora.hu-nak Szanyi Tibor. – Nem akarom, hogy leszegett fejjel mászkáljunk. A pártban, egy-két rossz kivételt leszámítva mindenki becsületes, le kell ráznunk magunkról a korrupt párt képét. A Fidesz persze kriminalizálhatja a politikai ellenfelet, de tudjuk, fideszes politikusok tucatjai ellen szólnak jogerős ítéletek. De nem akarok sárdobálással foglalkozni. A kampányba érzelmeket kell vinni. Nem érdekel a GDP, a víztorony, a csatorna. Közel kell menni az emberekhez, megfogni a kezüket, hogy érezzék, az MSZP képviselői azok, akire számíthatnak ügyes-bajos dolgaikban.

Az MSZP kampánya a Közel Önhöz szlogen jegyében zajlik majd. Egyelőre a jelöltkiválasztás folyik, Szanyi valamennyi aspiránssal találkozna. Ők aztán szabad kezet kapnak a korteskedés során, de tippekre, ötletekre számíthatnak a pesti főhadiszállásról, már ami a minél hatékonyabb „megszólítást” illeti.

- Nem érdekelnek a lakossági fórumok, amelyeken azt várjuk, hogy a választók jöjjenek hozzánk. Nekünk kell az emberekhez elmenni.

Szanyi azt mondja, aki ezt a nézőpontváltást nem teszi magáévá, azzal „hangosan el fog beszélgetni”.

A mostani felkészülési időszak után, a kopogtatócédulák gyűjtésével egy időben, augusztus közepén a párt már központi és helyi mondanivalóval is előrukkol, végül pedig egy hónapjuk marad az óriásplakátolás mellett a személyes kapcsolatok kiépítésére. Szanyi számít az eleve baloldali szerveződésekre, zöld mozgalmakra, köztük a Szövetség a Jövőért mozgalom erőire és a Societasra.

A „kilincselős” kampány, persze a nem épp jó állapotú pártkasszát is tehermentesíti. A kampányfőnök már 13. kerületi tapasztalatai alapján mondhatja, nem kerül sokba egy pult mögül megszólítani az embereket.

Szanyi azért is küzdene, hogy Budapest legyen a Fidesz-hadjárat Sztálingrádja. Szerinte még mindig felbukkanhat a pártok jelöltjei mellett olyan civil aspiráns, amely egy-egy párt táboránál szélesebb tömegeket tudhatna maga mögött. (A kampányfőnök korábban élesen bírálta Horváth Csabát az ingyenes tömegközlekedéses ötlete miatt.)

A politikus sikerként könyvelné el, ha Budapest nem kerülne jobboldali kézbe, se ami a főpolgármester személyét, se ami a közgyűlési többséget illeti. Egyéb kerületek mellett a 11-et és a 13-at mindenképpen szegfűs logó alatt látná szívesen október után is, de figyelmeztet, mit sem ér a polgármesteri szék, ha nincs hozzá testületi többség. A megyei közgyűlésekben „masszívan a tavaszi eredményeket meghaladó” százalékokkal lenne elégedett.

A múlt keddi elnökségi ülésen fordult Mesterházy Attila Szanyi Tiborhoz azzal, hogy elvállalná-e az országos politikai koordinátor szerepét. Szanyi, Tóth József mellett azon két szocialista parlamenti képviselő egyike, aki egyéniben jutott a Parlamentbe. A XIII. kerületi szocialisták a tavaszi választások után nehezményezték, tapasztalataikra nem kíváncsi a párt vezetése. Szanyit a tisztújító kongresszus elnökségi taggá választotta, most pedig kampányfőnökké.

- Ha az embert belökik a medencébe, úszik. Nem kívánok megfulladni – summázott lapunknak.