Megvan a Főtáv új vezérigazgatója

2019. december 28., 14:12

Szerző:

A város egyik legjelentősebb cége, a FŐTÁV – Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. vezérigazgatói posztjára kiírt nyilvános pályázat lezárult, január elsejétől Mártha Imrét nevezem ki a vállalat élére – jelentette be Karácsony Gergely Facebook-oldalán.

A főpolgármester emlékezetett, hogy Mártha Imre közgazdász diplomáját a University of Cambridge-en szerezte meg, fiatal kora ellenére is tapasztalt menedzser, szakmai pályafutása a közmű iparágakhoz kötődik.

Fotó: Facebook/Mártha Imre

Az Egyesült Királyságban a földgáz- és villamosenergia-kereskedelemben dolgozott. Az első Orbán-kormány idején, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Energetikai és Infrastruktúra Igazgatósága vezetőjévé nevezték ki, ezt követően igazgatósági tag lett a Magyar Villamos Művek Zrt.-ben. Az MVM-nél több mint nyolc éven keresztül, négy kormány alatt töltött be csúcsvezetői pozíciókat, utoljára évekig az MVM Csoport vezérigazgatói posztját. 2011-től visszatért a magánszektorba és az ELMIB energetikai vállalatcsoport vezérigazgatója lett. Ezt követően mintegy hat éven át az Invitel Távközlési Csoportot vezette, operatív főigazgatóként. Az Invitel sikeres értékesítését követően, független szakértőként a távközlési szektorban dolgozott tovább.

„Az új vezérigazgatótól a FŐTÁV távfűtési rendszereinek hatékonyabb működtetését és a távhőrendszerbe jutó hőtermelés hatékonyságának javítását várom, ugyanis a versenyképesebb szolgáltatás megnyitja az utat a lakossági és üzleti felhasználók áttérése előtt. Mártha Imre feladata lesz, hogy a FŐTÁV felkészüljön a klímabarát működésre. Egy közszolgáltatónak elemi kötelessége, hogy működésében, döntési folyamataiban meghatározó legyen az átláthatóság. Ezért az új vezérigazgató fontos feladata a társaság átvilágítása, szerződés-állományának az átláthatóság szempontjainak való megfeleltetése”

– írta Karácsony Gergely. 

A főpolgármester december elején mentette fel a társaság korábbi vezérigazgatóját, Mitnyan Györgyöt. A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy Mitnyan Gyögy az önkormányzati választások előtt egy nappal, október 12-én kötött kétmilliárd forintos szerződést két kft.-vel, de ő volt az is, aki engedély nélkül felállíttatott egy turulszobrot a XII. kerületben.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.