A budai alsó rakpartot megnyitják, zajlik a közutak tisztítása

Az árvíz után rengeteg teendője van a szakembereknek, de a közutak állapotát igyekeznek gyorsan visszaállítani.

2024. szeptember 25., 11:12

Szerző:

Gőzerővel dolgoznak azon, hogy a közutak ismét használhatóvá váljanak, ennek eredményeként a budai alsó rakpartot szeptember 26-án megnyitják az autós forgalom előtt – közölte Karácsony Gergely főpolgármester a legfrissebb Facebook-bejegyzésében.

Mint az már az elmúlt napokban kiderült, hogy árvíz tetőzését követően még számos nehézséggel kell megküzdeniük a hatóságoknak és a közfeladatokat ellátó szakembereknek.

Egyrészt a gátaknak és védelmi rendszereknek továbbra is ki kell tartaniuk, hiszen bár a Duna apadásnak indult, ám ez egy nagyon lassú folyamat, és még mindig a szokásosnál jóval magasabb a vízszint. Másrészt ahol visszahúzódott a medrébe a folyó, már látszik, hogy milyen károkat okozott, illetve a szennyezettség mértéke is megdöbbentő: iszap, rengeteg uszadékfa és hulladék nehezíti a dolgát azoknak, akik a helyreállítási munkálatokat végzik.

A közutak mielőbbi átadását tervezik

Karácsony Gergely arról tájékoztatott, hogy az egyik legfontosabb feladatuknak azt tartják, hogy mielőbb biztosítsák a közterületek megtisztítását, hogy azokat ismét használatba vehesse a lakosság.

A Fővárosi Közterület-fenntartó végzi a közutak megtisztítását, munkatársaik még éjjel is dolgoznak, hogy mihamarabb megtisztulhassanak azok a budapesti területek, amelyeket elárasztott a Duna. A legnagyobb nehézséget az uszadékfák, valamint az iszap eltávolítása okozza: előbbieket sok esetben csak úgy tudják elszállítani a szakemberek, ha előbb a rakpartokon feldarabolják a nagyobb farönköket, ugyanis egyes darabokat nem lehet megmozdítani. Az érintett útszakaszokról eddig összesen 20 tonnányi szennyeződést takarítottak el.

A közel 150 fővárosi munkatárs nagynyomású vízzel dolgozó gépjárműveket is bevetett, és a homokzsákokat is begyűjtik. Természetesen amit csak lehet, újrahasznosítanak, köztük az összegyűjtött uszadékfákat is, amelyek az energia előállításakor fognak hasznosítani.

A főpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a pesti alsó rakparton összetettebb a probléma, de ott is igyekeznek a lehető leggyorsabban haladni a munkálatokkal. A 2-es villamos útvonalán több alagút is található, ezeken a pontokon nagyteljesítményű szivattyúk dolgoznak, és hamarosan ott is helyreállhat a forgalom, ahogyan az autók is ismét használatba vehetik majd a rakpartot.

A Margitsziget, a Római-part és az Óbudai-sziget egyelőre le van zárva, ugyanis ezeken a területeken további ellenőrzések szükségesek. Nemcsak a terület megtisztítására van szükség, hanem arra is, hogy ellenőrizék a part menti fák állapotát. Lehetnek közük olyan példányok, amelyek első pillantásra épnek tűnnek, de valójában eltörtek az ágaik, esetleg meglazult a gyökérzetük, emiatt van esély arra, hogy kidőlnek a közeljövőben. Ezeket a területeket csak akkor nyitják meg újra, ha teljesen biztonságosnak minősítik azokat.

Mától a hajók és a kikötők tisztítása is megkezdődik, így várhatóan a hét második felére Budapest nagy részén sikerül visszaállítani az árvíz előtti állapotokat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Szentgallay Bálint / NurPhoto / NurPhoto via AFP)