Brutálisan drágák a koronavírus-gyorstesztek

Már a versenyhivatalnak is feltűnt.

2022. január 25., 15:20

Szerző:

Gyorsított ágazati vizsgálatot folytatott le a Gazdasági Versenyhivatal a koronavírus-gyorstesztek hazai piacán. A vizsgálat most zárult le. A hatóság a magas árak mellett számos más problémát is feltárt; ezek orvoslására a GVH több, a versenyt serkentő javaslattal élt a társhatóságok, a jogalkotó és a piaci szereplők felé. Így például ideiglenesen javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését.

Az MTI-nek küldött közleményben emlékeztetnek: tavaly december 23-án indított gyorsított ágazati vizsgálatot a Covid-19 antigén gyorstesztek piacán a GVH, mivel a magyar fogyasztók magasabb árakkal találkozhatnak a szomszédos országokhoz, illetve más uniós tagállamokhoz viszonyítva.

A GVH szakemberei a vizsgálat során nem csupán a Covid-gyorstesztek forgalmazási láncolatait és versenyviszonyait vizsgálták, hanem a termékkörrel kapcsolatos fogyasztói tájékoztatások megfelelőségét is. A hivatal bírói engedély alapján helyszíni kutatásokat tartott, számos piaci szereplőt hívott fel adatszolgáltatásra, egyeztetéseket folytatott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI), illetve információkéréssel fordult valamennyi uniós versenyhatósághoz és az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságához. Egy fogyasztóvédelmi szempontú online gyorsvizsgálatot is elvégeztek az antigén gyorstesztek online értékesítése során tapasztalható kereskedelmi gyakorlatokról – írták.

Több, a kedvezőbb fogyasztói árszinteket gátló problémát is feltártak. A Covid-19 antigén gyorstesztek értékesítésénél a kiskereskedelmi árverseny nem elég intenzív Magyarországon, ezért a GVH ideiglenesen, a járványhullámok alakulásával összefüggő időtartamra javasolja a gyorstesztek kiskereskedelmi láncoknál, drogériáknál és benzinkutaknál történő értékesítésének engedélyezését. A vizsgálat feltárta azt is: a tesztek értékláncai hosszúak, és a fogyasztói árba az értéklánc valamennyi szintjén újabb árrések épülnek be. A hatóság ezért rövidebb értékláncok kialakítására, például közvetlenül a hazai importőröktől való beszerzésre ösztönzi a piac szereplőit.

Amennyiben a javaslatokat nem alkalmazzák, a GVH megfontolásra javasolja a kormány beavatkozását a gyorstesztek maximális árszintjének meghatározására. Mindezt úgy, hogy az ne korlátozza a kínálatot sem mennyiségben, sem minőségben, tehát a piaci szereplők érdekeltsége ne csökkenjen az antigén tesztek hatékony lakossági értékesítésében – írták.

A GVH azt is megállapította, hogy számos esetben a fogyasztók tájékoztatása nem megfelelő a lakossági, önellenőrzésre szolgáló Covid-tesztekkel kapcsolatban. A GVH ezért azt javasolja az OGYÉI-nak, hogy tegye közzé a forgalomban lévő tesztek termékösszefoglalóit a fogyasztók számára, a piaci szereplőknek pedig tegye lehetővé a tájékoztatók átvételét. A GVH – a társhatóságok tájékoztatása mellett – jelezte az érintetteknek a konkrétan azonosított, kifogásolható gyakorlatokat, ezek felszámolását 2022. február 14-ig kéri. Ezután a nemzeti versenyhatóság újra ellenőrzi az online kereskedelmet, és ha továbbra is fennállnak a problémák, akkor koordinált hatósági fellépést fog kezdeményezni az OGYÉI és az ITM bevonásával. A vizsgálatról készült jelentéstervezetet a hatóság nyilvános társadalmi konzultációra bocsátotta a honlapján. A piac szereplői 8 napig tehetnek észrevételeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: 168)

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.