Brutális nyár vár az allergiásokra

Semmit nem szeretnek annyira a pázsitfűfélék, mint a csapadékos tavaszt követő meleg nyarat. 

2023. június 21., 15:28

Szerző:

A csapadékos időszaknak köszönhetően jelentősen csökkent a pázsitfűfélék pollenszórása június első felében, de a meleg időjárás hatására a pollenkoncentráció újra emelkedik. A pollenterhelés jelenleg országosan magas, azonban a következő napokban helyenként a nagyon magas szintet is elérheti – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kedden a honlapján.

Hozzátették:

a mérések szerint a pázsitfűfélék pollenszezonja az idén erősebb a tavalyinál.

Allergiás tüneteket okozhat még néhány fa – a hárs, a bálványfa és a szelídgesztenye – pollenszórása, és ezek mellett már a legtöbb nyári lágyszárú allergén pollenszórása is elindult. A csalánfélék virágpora országosan közepes és magas koncentrációban van jelen, csúcsidőszakuk július végén, augusztus elején várható.

Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja még jellemzően alacsony, azonban a következő időszakban várhatóan egyre több helyen érheti el a közepes, magas szintet.

(Kiemelt képünk: Kiemelt kép: A Baranya Megyei Kormányhivatal szakembere parlagfű virágbimbóját mutatja Bicsérd közelében 2020. július 22-én. Fotó: Sóki Tamás / MTI) 

 

Tegnap 13:52

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt