Öt diáktüntető ellen indított eljárást a rendőrség

A BRFK közleménye szerint öt diáktüntető nem engedélyezett pirotechnikai eszközöket használt és szabálysértés miatt indul ellenük eljárás.

2023. szeptember 16., 16:17

Szerző:

Öt, pénteki diáktüntetésen részt vevő személy ellen indít szabálysértési eljárást a BRFK, írja a 24.hu. A diákok által szervezett, belvárosi vonuláson, ahol Pintér Sándort és a kormányt is szidalmazták, a rendőrség szerint „bejelentett és tudomásul vett gyűléseken a résztvevők közül négyen a Margit hídon, illetve a Kossuth Lajos téren a Rákóczi szobornál pirotechnikai eszközöket működtettek el, ezért velük szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság polgári felhasználású robbanóanyaggal és pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt szabálysértési eljárást indít.”

A rendőrség hozzátette, a tüntetők átvonulása a Várba, Orbán Viktor miniszterelnök hivatala elé már ugyancsak jogellenes volt. Ráadásul közleményük kiemelte, hogy a tüntetők „a Király lépcsőn a rendőrsorfalat lökdösni kezdték, ezért a rendőrök a balesetveszély elkerülése érdekében többször felszólították őket magatartásuk befejezésére. Később a jogellenes gyűlés résztvevői a Hunyadi úton át ismételten megkíséreltek feljutni a Karmelita kolostorhoz. A jogellenes gyűlés tartása miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság egy fővel szemben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése okán szabálysértési eljárást indított.”

(Kiemelt kép: diáktüntetők a budapesti belvárosban, 2023. szeptember 15-én. Fotó: Csík Juci / 168.hu)