Zavarják a meteorológiai radarokat a rosszul beállított wireless eszközök

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felkérésére a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberi helyszíni méréseket végeznek az adott területeken.

2023. szeptember 21., 16:06

Szerző:

Rosszul beállított vezeték nélküli eszközök zavarják a meteorológiai radarokat – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán csütörtökön.

Az utóbbi napokban elég "zajos" volt a kompozit radarképük, amelynek valószínűleg egy vagy több rosszul beállított vezeték nélküli távközlési eszköz volt az oka. A jellemzően ipari, nagy teljesítményű szabadtéri RLAN (Radio Local Area Network) hálózati vagy biztonsági kamerák közötti jeltovábbító eszközök helytelen beállítás esetén jelentősen zavarhatják a meteorológiai radarok megfelelő működését. Hatásukra zajok, hibák léphetnek fel a radarképekben.

Közölték azt is, a meteorológiai szolgálat munkatársai a zaj megszüntetésre különböző szűrőket állítanak be, de ez sem oldja meg a problémát teljes mértékben. A zaj okát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakemberi helyszíni mérésekkel derítik fel.

(Kiemelt kép: met.hu)

 

Az Európai Bizottság kritikus hangvételű bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Budapestre vonatkozó pályázati kiírások késnek, egyértelműen diszkrimiálva az itt élőket. A kormány arra hivatkozva nem írta ki a pályázatokat, hogy a Magyarország számára folyosított uniós támogatás egy része zárolva van, a Bizottság szerint nem ez a valódi ok.