Nem fogja elhinni, mit találtak a búvárok ebben a borsodi tóban – videó

Elképesztő dolgot fedeztek fel a búvárok egy borsodi tóban a búvárok. 

2024. augusztus 31., 11:48

Szerző:

Nemrégiben Golej Szabolcs búvároktató, a Neptunk Búvár Klub vezetője és a társai medúzákat fotóztak és videóztak a nyéki tavaknél fekvő Debreczeni-tóban – számolt be róla a boon.hu.

Meglepő jelenség 

A búvároktató a portálnak elmondta, édesvízi medúzákat sikerült lencsevégre kapniuk a Debreczeni-tóban, a látvány pedig őket is meglepte. A szakember azt mondja, valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van, ugyanis a szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása 22 fok feletti vízben jön létre.  

Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget,  26 Celsius-fok volt (...) Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet 

– magyarázta Golej Szabolcs. 

Íme a felvétel: 

Nem csípnek 

Az édesvízi medúzákról (Craspedacusta sowerbyi) tudni kell, hogy egész mások, mint a sósvízi társaik. Ezek a lények mindössze kettő-négy cenitméteresek és teljesen átlátszóak. Ez, a hazánkban is megtalálható vízi élőlény gyakorlatilag teljesen ártalmatlan az emberre nézve, ugyanis nem csípnek. A tartósan meleg, valamint a hazai vizek megfelelő minősége miatt egyébként elképzelhető, hogy a jövőben több helyen is meg fognak majd jelenni. 

Nem az első eset

Az édesvízi medúzák felbukkanása amúgy nem egyedi eset Magyarországon, pár éve a salgótarjáni Középbánya-tóban sikerült őket lefotózni. Persze a medúzák hazai előfordulására sokan felkapják a fejüket, mert csak kevesen tudják, hogy megjelenésük egyáltalán nem furcsa. Többek között előfordulhatnak a Duna-szakaszon, a Dráván, a Mályi-tóban, az Omszki-tóban, a Dorogi-tóban és a Palatinus-tóban is. Ezek a medúzák bármelyik tiszta, édesvízi környezetben remekül érzik magukat, a lényeg, hogy szaparodni csak a 22 fok feletti vízekben tudnak. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)