Kínzás miatt tettek feljelentést Böröndi Gábor honvéd főparancsnok ellen

Feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett főparancsnokát – írja a Szabad Európa. A lap úgy tudja, hogy megalázó bánásmód miatt érkezett a feljelentés, amelynek két hagfelvétel az alapja. 

2023. május 31., 19:14

Szerző:

Egy, a Szabad Európa birtokába került dokumentum szerint két hangfelvétel alapján feljelentették Böröndi Gábort, a Magyar Honvédség frissen kinevezett főparancsnokát. A lap úgy tudja, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is jelen volt, amikor Böröndi Gábor május elején Szentendrén megalázó stílusban beszélt a honvédség sofőrjeiről, és bejelentette, hogy tanításra viteti őket a szolnoki Különleges Dandár parancsnokával.

A feljelentés alapja egy május 5-én Szentendrén tartott állománygyűlés volt, amelyen Böröndi Gábor arról beszélt, hogy a honvédség sofőrjei „pletykásak”, ezért „tanításnak” kell őket alávetni.

Az állománygyűlés végén emiatt a jelen lévő 58 sofőrt autóbuszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük olyan körülmények között, amelyek kimeríthetik a kínzás fogalmát

– írja a Szabad Európa. A szerkesztőségnek sikerült kapcsolatba lépni a feljelentővel, aki azt írta, azért szeretne egyelőre inkognitóban maradni, mert fél az esetleges retorzióktól.

Hangfelvételek támasztják alá a feljelentést

A feljelentéshez számos hangfelvételt is csatoltak, a feljelentő szerint ugyanis az eseményen elhangzottakat maga a HM rögzítette. 

Az elsőn Böröndi Gábor arról beszél, hogy elege van abból, hogy sok parancsnok a munkaköri leírásokkal pepecsel, mert „azokat aktualizálni kell”, ezzel a vezérkar főnöke szerint csak fölöslegesen telik az idő, pedig munkaköri leírással még soha senki nem nyert háborút. „Magyarul: mosolygunk rajta. Felejtsék el a munkaköri leírást, leírásokat, jó?” Böröndi Gábor a honvédség szervezeti és működési szabályzatáról is negatív véleményt fogalmaz meg.

A második hangfelvételen Böröndi Gábor arról beszél, hogy a honvédséget valóban „a Gépjárművezetők Tudományos Tanácsa” irányítja. Majd elhangzik, hogy a gyűlés után, ahová minden sofőrnek kétheti felszereléssel kellett érkeznie, az érintettek felszállnak a buszra, és „kiképzésre” mennek, a jelen lévő tiszteknek maguknak kell hazavezetniük.

Megalázó bánásmód, mint „tanítás”

A sofőröket a Különleges Erők Parancsnokságának táborfalvai bázisára kísérték egy vezénylőzászlós vezetésével. Szentendrén sem azt nem mondták meg nekik, hova mennek, sem azt, mennyi időre. Ezzel a feljelentés szerint vétettek a szolgálati feladatra vezénylés szabályai ellen. A Szabad Európának sikerült felvennie a kapcsolatot az egyik honvédségi sofőr feleségével, aki arról számolt be, hogy a férje szerint az átélt fizikai és szellemi stresszhelyzettől, a megalázó bánásmódtól többen egészségügyi problémákkal küszködtek, továbbá, hogy Táborfalván a sofőröket nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlen, megalázó feladatokat kellett elvégezniük.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője megerősítette a Szabad Európa kérdésére, hogy megérkezett az ügyészséghez a feljelentés. Arról még nem született döntés, elrendelik-e a nyomozást.

(Kiemelt képünk: Balogh László (Fidesz-KDNP) polgármester átadja a csapatzászlót Böröndi Gábor altábornagynak, a Magyar Honvédség parancsnokhelyettesének a nagykanizsai katonai toborzópont átadásán 2020. június 10-én. Fotó: MTI/Varga György)