Böjte Csaba az áldozatoknak és a dolgozóknak: bárki bármit lát, jelentse nekem

„Kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is! Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal” – írta.

2022. június 30., 15:19

Szerző:

Közösségi oldalán üzent Böjte Csaba a Dévai Szent Ferenc Alapítvány két gyermekotthonában történt szexuális zaklatási üggyel kapcsolatban. Mint tegnap megírtuk, elsőfokú ítéletében a Csíkszeredai Bíróság minden vádpontban bűnösnek talált egy volt nevelőt, és a maximálisan kiszabható harminc éves szabadságvesztésre büntette.

Az illető majdnem tíz éven keresztül, 2007 és 2017 között mintegy tucatnyi, gondjaira bízott gyerekkel követett el válogatott kegyetlenségeket két olyan gyerekotthonban, amelyekben dolgozott, és amelyeket a Böjte Csaba-féle Dévai Szent Ferenc Alapítvány tart fenn.

A két éve tartó tárgyaláson a nevelőt két rendbeli, kiskorú ellen elkövetett nemi erőszakkal, tizenegy rendbéli kiskorú ellen elkövetett szexuális agresszióval, tíz rendbeli kiskorú ellen elkövetett szexuális visszaéléssel, tizenkét rendbéli kiskorú ellen elkövetett bántalmazással, valamint egy rendbéli, kiskorúval szemben elkövetett rossz bánásmóddal vádolták. Az ügyben egyébként maga Böjte Csaba fordult a hatóságokhoz – írta az Azonnali.

Az atya most azt írta, hogy

„végtelenül szomorú eseményeken vagyunk túl! Több mint hat évvel ezelőtt rossz dolgokat hallottam az egyik gyerektől a nevelőjével kapcsolatban. Olyan rossz dolgokat, hogy én magam kértem a hatóság segítségét az ügy megoldásához! Az elmúlt években sokan átvilágították a munkánkat, sok ellenőrzés, nyomozás volt, titeket is sokan megkerestek, kikérdeztek és a tegnap megszületett az ítélet! A peranyag titkos volt, a tárgyalás is, mi még nyilvános anyagot nem kaptunk, de a sajtóban azt olvastuk, hogy a hajdani nevelőt nagy bűnök miatt, nagyon sok évre ítélték el! Fontosnak látom, a bizalom megmaradásának érdekében megjegyezni, hogy K.Sz. kívül senki mást nem marasztaltak el az ítéletben sem a kollégák közül, sem engemet!”.

Böjte Csaba szerint természetes, hogy ilyenkor mindenki elbizonytalanodik, hogy ilyen szörnyűségek hogy történhetnek és hogy nem vette észre őket senki sokáig. De

„bármi is történik körülöttünk, az nem szabad elbizonytalanítson, a szeretet, a munka feladására rávegyen. Mi a munkánkat eddig is Isten nevében, szeretetből végeztük, kérlek, hogy fegyelmezetten, még nagyobb odafigyeléssel, bizalommal, kitartással végezzük a munkánkat a továbbiakban is! Bárki bármilyen rendellenességet lát, tapasztal, kérem, hogy jelentse nekem bizalommal”.

Az üzenetet csatolta egy fiókáit testével védő gólya képét is, és azt írta, „most nekünk is ez a dolgunk, az ő szeretetével védjük gyermekeinket, a ránk bízott életeket és bízzunk abban, hogy a vihar elmúlik és újból kisüt az áldott nap”.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.