Bődületes pénzeket visznek haza a vagyonkezelő alapítványok vezetői

Több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vittek haza tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők. 

2023. október 20., 10:49

Szerző:

Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok élére kinevezett vezető tisztségviselők, vagyis a kurátorok és felügyelőbizottsági tagok – írja a 24.hu. az alapítványok által beadott éves beszámolók alapján.

A legtöbb pénz a számos állami vagyonelemet megszerző Mathias Corvinus Collegiumnál fizették ki az alapítvány vezetőinek, összesen 262 millió forintot. Ez azt jelenti, hogy a kuratóriumi és felügyelőbizottsági tagok átlagosan több mint 2,5 millió forintnyi
tiszteletdíjat kapnak havonta.

Az egyetemi alapítványoknál a Mocsai Lajos vezette Testnevelési Egyetemé volt a legjobban fizető hely, 184,4 millió forinttal. Itt azt is lehet tudni, hogy mennyi járt a kurátoroknak, illetve a felügyelőbizottsági tagoknak, mivel részletesebb adatokat is szolgáltattak. Ezek szerint a kuratóriumi tagok 2,4 milliót vehettek fel átlagosan havonta, az fb-tagok pedig 1,1 millió forintot. Nem sokkal marad el ettől a kecskeméti Neumann János Egyetemért Alapítvány sem, ahol összesen 173 millió forintnyi juttatást biztosítottak a vezető tisztségviselőknek.

A lap mindössze két olyan vagyonkezelő alapítványt talált, amelyben a kurátorok és az fb-tagok nem veszik fel a fizetésüket, az egyetemiek közül egyedüliként a Csányi Sándor OTP-vezér által vezetett Soproni Egyetemért Alapítvány tartozik ide.

A másik a Közép-európai Oktatási Alapítvány, amely azzal a céllal jött létre, hogy egy nemzetközi iskolát hozzon létre a II. kerületben, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetnek helyet adó 18 hektáros ingatlanon, ám eddig még el sem kezdődött az építkezés, noha eredetileg úgy tervezték, hogy legkésőbb 2023-ban megnyithatja kapuit az elitiskola.

A legtöbb pénzt főigazgatóként Schmidt Mária kapta a beszámolók szerint a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól. A korábbi kormánybiztos – akinek a vagyonát 43 milliárd forintra becsülte az idén a 100 leggazdagabb magyart összesítő kiadvány – összesen 54,9 millió forintot vehetett fel, ami havi bontásban 4,6 millió forintra jön ki.

(Kiemelt kép: MCC Facebook-oldala)

Nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma a múlt héten a Népegészségügyi központ szerint. 

A főváros térségében egyre inkább az eső lesz a jellemző az ónos eső helyett – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebookon a csütörtök késő délutáni adatok alapján.