Bizonytalan a hétfői jelenléti oktatás

Elvileg április 19-től nyitnak az iskolák, de nem biztos, hogy mindenhol lesz jelenléti tanítás. A kormányzat kezdetben teljesen jelenléti oktatást hirdetett, aztán fokozatosan visszavonulót fújt.

2021. április 18., 09:32

Szerző:

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár 10 napja jelentette be, hogy április 19-től újra jelenléti oktatásra térnek át az iskolák. Aztán pár napra rá közölte, hogy nem teljesen, vagyis a középiskolásoknak és a felső tagozatosoknak mégis marad a digitális oktatás. Aztán pár napra rá az is kiderült, hogy hétfőtől nyíló iskolák alsó tagozataiba és az óvodába sem lesz kötelező bemenni, az óvodások az intézményvezető engedélyével otthon maradhatnak, akárcsak a kisiskolások, akinek azonban 250 óra hiányzás felett osztályozó vizsgát kell tenniük.

Elvileg az intézményvezetők engedélyezhetik a távollétet, de nem lesz olyan, hogy a jelenléti oktatás után egy pedagógus megtartja majd online is az órát. Az államtitkár megnyugtatta a szülőket: aki nem engedi még iskolába a gyerekét a járvány miatt, a hiányzást igazolt hiányzásként kérheti elismertetni, a kormány ebből nem csinál politikai ügyet.

A Telex viszont szülői visszajelzésekre alapozva arról írt: több tankerület azon az állásponton van, miszerint valóban maradhat otthon a gyerek, de amennyiben egy osztályban „túl sok” tanuló fog hiányozni, a pedagógusnak nincs lehetősége sem online, sem hibrid módon tanítani. Ezért az iskolának rendkívüli szünetet kell elrendelni az adott osztályban, és a tanév ennek idejével meg fog hosszabbodni. A „túl sok” definícióját még nem adták meg. Vagyis ha valahol nem mennének be elegen, ott majd azoknak a gyerekeknek is be kell járniuk pótlólag, akiket most elengednének a szülei.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak megerősítette, hogy több olyan tankerületről tudnak, ahol tanítási szünet bevezetésének lehetőségéről tájékoztatták az iskolavezetők a szülőket.

Ezt zsarolásnak tartja, szerinte a kormány hozott egy rossz döntést, amit most kényszerintézkedéssel és fenyegetéssel próbál palástolni.

A digitális oktatásnak ugyan adottak a feltételei, de nagyon sok szülő – főleg azokban a családokban, ahol kisebb a gyerek – nehezen tudja megoldani, hogy egyszerre dolgozzon és figyeljen a gyerekre is. Sok családban nincs is annyi digitális eszköz, hogy ez megoldható legyen. Dilemmát okoz az is, hogy a brit variáns a korábbi verziókhoz képest a gyerekeket és fiatalokat jobban fertőzi, illetve súlyosabb tüneteket is produkál. Számot kell azzal is vetni, hogy sok pedagógus április közepére még nem kapta meg a második oltását, és nem alakult ki a védettségük a vírussal szemben. 87 százalékuk nem is tartana még órát az iskolában.

Az ellenzéki pártok felszólították a kormányt: vonja vissza az iskolák hétfői nyitását. A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint sem jó ötlet az iskolák újranyitása. 

(Kiemelt kép: Pixabay)

November elején Lázár János építési és beruházási miniszter elbocsátotta Hana Dellemant, a Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) vezérigazgató-helyettesét, az ausztriai kirendeltség vezetőjét. Az osztrák szaktárca akkor azt közölte, hogy Hana Dellemannt érdemi indoklás nélkül távolították el posztjából, ezért jogi útra szeretnék terelni az ügyet  – emlékeztet az RTL Híradó.