Komoly bírság jár ezért a mulasztásért, sokan mégsem figyelnek a kertjükre

Nem csak a magáningatlanok területén lenne fontos figyelni rá, de a bírság sem visszatartó erő.

2024. október 24., 18:21

Szerző:

Aki rendelkezik kerttel, annak többek között a parlagfű kiirtására is figyelnie kell, ennek elmulasztása ugyanis bírság kiszabásával is járhat – figyelmeztetett az Agrárszektor.

Ennek ellenére még mindig sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mindez mennyire fontos, és nem csupán azért, hogy elkerüljék a bírságolást. Rengetegen küzdenek allergiával, a magyar lakosság legalább 16 százaléka érintett, őket a parlagfű komoly kihívás elé állítja.

Bár nem mindenkinél azonos intenzitásúak a tünetek, de 2024-ben minden bizonnyal mindegyiküknek több kellemetlenséggel kellett megküzdenie. Ennek hátterében az áll, hogy az idei parlagfű-szezon a megszokottnál jóval előbb kezdődött, magasabb pollenkoncentráció jellemezte, és ez sokkal hosszabb ideig tartott. Mostanra talán szó szerint is fellélegezhetnek az érintettek, hiszen a hőmérséklet csökkenése és az esősebb őszi időjárás csökkenti a pollenkoncentrációt. Ugyanakkor a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szerint időszakosan még okozhat problémát a parlagfű.

Több tízmilliós bírság kiszabására került sor

A parlagfű rendkívül ellenálló: ha számára ideális körülmények alakulnak ki, nem ritkán akár kétméteresre is megnőhet. Ilyen méretű növényeket elsősorban olyan területeken találtak idén, ahol nem zajlik semmilyen mezőgazdasági tevékenység.

A parlagfű eltávolítása az adott terület tulajdonosának feladata. Amennyiben az állampolgárok valahol parlagfű jelenlétét tapasztalják, bejelenthetik azt a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, amely 2013 óta működik a Nébih égisze alatt.

Mint arról az Agrárszektor tájékoztatott, 2024-ben a bejelentések közül 1 004 külterületre vonatkozott, 1 642 pedig belterületet érintett. Előbbi esetében a földhivatalnak kell intézkednie, belterületen viszont az adott település jegyzője fogja ellenőrizni a bejelentés valódiságát. A Nébih ebben az évben 829 alkalommal bírságolt, és mint kiderült, a kiszabott növényvédelmi bírság 37 100 000 forintra rúgott. Az intézkedések során 1473 hektár volt érintett.

A parlagfű a szakértők szerint a következő években is komoly problémát fog jelenteni az allergiások számára, így irtását továbbra is nagyon komolyan kell venni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)

Miután  a 21 Kutatóközpont és a Publicus is enyhe Tisza előnyt mért a legfrissebb kutatásában, várható volt, hogy a kormányzati oldal közvélemény-kutatói is megszólalnak. Az eredmény borítékolható: Nézőpont Intézet szerint a Fidesz vezet, nem is kicsit.