Biostatisztikus: Télen támad inkább a koronavírus

Egyre biztosabb, hogy szezonális a koronavírus. A szakember szerint nyáron nem terjed annyira, mint télen.

2021. június 12., 13:54

Szerző:

Az Óbudai Egyetem docense a portfolio.hu-nak elmondta, egyelőre nem tudni, miért terjed nyáron kevésbé a Covid–19. „Az influenzánál se tudják biztosan a tudósok, hogy miért szezonális. Azt, hogy ennek mi az oka, az influenzánál sem tudják biztosan a tudósok, számíthat a napsütés, az UV-sugárzás inaktiválhatja a vírust, illetve az emberek magasabb D-vitamin-szintje is jót tehet. A hőmérséklet és a levegő páratartalma is befolyásolhatja a vírus életképességét” – magyarázta a biostatisztikus.

Ferenczi szerint az, hogy hány millió beoltott kell a nyájimmunitáshoz, függ a variánsok reprodukciós számától is. Mint mondta, a vírus alapváltozatának az R értéke 2,5-3 volt, így jött ki, hogy leegyszerűsítve 60-67 százalékos védettségi arány elegendő a közösségi immunitáshoz. Miután azonban a brit 50-70 százalékkal fertőzőbb, így 75 százalék fölé kell emelni a védettek arányát. Az indiai variáns, ami már megjelent Magyarországon, úgy tűnik, hogy még ennél is fertőzőbb, így könnyen lehet, hogy a 80 százalékos védettségi arányt is meg kell haladni ahhoz, hogy ne tudjon önfenntartó járvány kitörni. Ezért fontos a gyermekeket is beoltatni.

A biostatisztikus elmondta azt is, hogy a legjobban kutatott vakcina esetében, ami a Pfizer, általánosságban jó a hatékonyság valamennyi variánssal szemben. Azonban úgy tűnik, az AstraZeneca és az indiai mutáns nem túl szerencsés kombináció. A britek múlt heti első, valós adatai alapján itt már csak 60% körüli a hatásosság, miközben a Pfizer még itt is majdnem 90 százalék.

(Kiemelt képünk: MTI | Varga György)

 

.