Biológus szakértő: Hasraütésszerű döntés az oltási igazolvány féléves érvényessége

Zoya Katarova szerint itthon nincs elég bioinformatikus, illetve megfelelő berendezés arra, hogy felmérjék, valójában milyen mértékben terjed az országban a brit vírusvariáns. 

2021. február 15., 10:37

Szerző:

A koronavírus elleni vakcinák nem a vírustól, hanem a Covid betegségtől védenek meg, vagyis az is megfertőződhet és terjesztővé válhat, aki be van oltva, tehát az oltás csupán a személyes védelmet biztosítja - mondta Zoya Katarova Fiala János Keljfeljancsi című műsorában, a 168.hu oldalán. A vakcinák védelmi ideje az adott ember immunrendszerén múlik, ezért a biológus szerint hasraütésszerű döntésnek tűnik, hogy az oltási igazolvány éppen fél évig lesz érvényes.

A szakember szerint Müller Cecília országos tiszti főorvos szintén hasraütésszerűen közölhette, hogy Magyarországon egyre jobban terjed a brit mutáció, hiszen nincs elég bioinformatikus szakember, illetve megfelelő berendezés arra, hogy felmérjék, valójában mennyire is terjed hazánkban ez a vírusvariáns. 

A kutató hozzátette: csak úgy lehet csökkenteni az oltóanyagokkal kapcsolatos félelmeket, ha a döntéshozók, illetve a hivatásos kommunikátorok minden vakcinával kapcsolatban teljesen őszinték az emberekkel. Zoya Katarova úgy véli, meg kell erősíteni a karantén-, valamint a távolságtartási szabályokat, és tudatosítani kell az emberekben, hogy a tömeges oltás megkezdése sem jelenti, hogy lazábban lehet kezelni a maszkviselést és a többi megelőző intézkedést. “Most sokkal jobban kell vigyázni” - tette hozzá.

Szerinte az, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésre a vakcinák 18 évnél fiatalabbak körében való tesztelésére, azért nem szerencsés, mert ez a korosztály rendkívül jelentős vírusterjesztő. Katarova példaként a brit mutáció esetét hozta fel: ez a vírusvariáns elsősorban Kentben terjedt, az iskolások körében. Ebben a korosztályban persze lényegesen alacsonyabb a halálozási ráta, a hosszú távú szövődmények hatása viszont nem ismert - hívta fel a figyelmet.

(kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)