Bilincset és gázsprét is használtak az iskolaőrök

25 esetben alkalmaztak testi kényszert tavaly az iskolákban. 

2023. augusztus 7., 20:30

Szerző:

Már 571 intézményben vannak jelen iskolaőrök országszerte. A Hvg által kikért adatokból kiderült, hogy az elmúlt tanévben az iskolaőrök 199 esetben intézkedtek, ebből 25 volt testi kényszer, emellett akadt egy-egy bilincselés és gázsprézés is. Gumibotozni egyszer sem kellett. A Hvg azt is szerette volna megtudni, hogy hányszor merült fel, hogy egy iskolaőr intézkedés közben túllépte a hatáskörét, vagy hányszor indult büntetőeljárás iskolaőrrel szemben, és ezeknek mi lett a következménye. A rendőrség válasza szerint nem rendelkeznek ilyen kimutatással. 

Az iskolaőröknek sem fegyverük, sem fegyverhasználati joguk nincs. Sajátos jogkörük viszont van és ennek részeként – szabályozott módon és megfelelő körülmények között – kényszerítő eszközt használhatnak. Akár a gyerekekkel szemben is, de intézkedési jogosultságuk csak az iskola területére és csak tanítási időben terjed ki.  Az iskolaőr kezében a testi kényszer alkalmazása mellett – a szó szoros értelmében – több más kényszerítő eszköz is van: bilincs, gázspray (hivatalosan „vegyi eszköz”) és gumibot (hivatalosan „rendőrbot”). 

A 2022/2023-as tanévben Borsodban volt a legtöbb intézkedés, a második legtöbb, 26 intézkedés Baranya megyében volt, ebből két esetben testi kényszert alkalmaztak az iskolaőrök. Tolnában 19 eset volt, ebből egynél volt testi kényszer. A legkevesebb, egyetlen egy intézkedés Vas megyében volt.

Ám a kis esetszám többször 50 százalékot elérő arányban párosult testi kényszerrel: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Budapesten 6-ból 3 esetben, Bács-Kiskunban 4-ből 2-ben, Veszprém megyében 2-ből egy esetben. Érdekes adat, hogy az elmúlt tanévben szinte mindenhol megoldották a konfliktusos helyzeteket legfeljebb testi kényszer alkalmazásával, ebből összesen 25 volt, emellett bilincs és gázspray bevetése egyedül Borsodban történt, gumiboté sehol.

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól kapott adatok alapján a most zárult 2022/2023-as tanév végén az iskolaőri programban a 85 százalékos feltöltöttséggel országosan 104 az üres iskolaőri státuszok száma. Adatigénylésünkre azt is elárulták, hogy az iskolaőri program 2020 őszi indulása óta, vagyis 3 tanév alatt összesen 342-en hagyták el a pályát.

Messze a legnagyobb fluktuáció Borsod megyében volt, ahol a 3 tanév alatt 38 iskolaőri státusz szűnt meg. A második legtöbb, 35 Nógrádban, 27 távozóval pedig Budapest lett a dobogós. Ennél valamivel kevesebb, 26 iskolaőr munkaviszonya szűnt meg Hevesben, és 25-25 Baranyában, illetve Pest megyében. A legkevesebb, 4 pályaelhagyó Csongrád-Csanád megyében volt, míg Vas megyében – egyedüliként az országban – egy sem.

(Kiemelt képünk illusztráció. MTI)

Gyűjtést szervez a Magyar Vöröskereszt és az Ökumenikus Segélyszervezet az árvíz elleni védekezés támogatására, így is hozzá lehet járulni az árvízvédelemhez.