Bezár a Zoom

A szerkesztőséget teljességgel váratlanul érte a hír.

2018. december 21., 16:36

Szerző:

Megszűnik a Zoom portál – értesült a 168 Óra. Ezt később a Zoomot működtető cég közleményben erősítette meg. 

A Strat-Pol Kft., a Zoom.hu internetes hírportál üzemeltetője az újság működtetését a mai nappal befejezi, és a portált megszünteti. A cég továbbra is folytatja tevékenységét, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonul.

Dosek Rita 

tulajdonos, ügyvezető

A tulajdonosi döntést a szerkesztőség csak elfogadni tudja, és sajnos mindössze egy ilyen közlemény az, ami ma Magyarországon bármelyik újságírónak marad, aki elveszíti az állását. A Zoom.hu-t a főszerkesztőváltás és a csökkentett létszám ellenére a most állásukat veszítő újságírók nemcsak hogy a piacon tartották, de szegmensének meghatározó szereplőjévé is tették. Elhivatottságuknak köszönhetően az elmúlt hónapokban – az elvárt és a korábban ismert egyedi látogatószámokat jelentősen meghaladva – a portál az egyik legsikeresebb időszakát élte. A Zoom.hu impresszumára kattintva olvashatóak az igazán fontos értékei az oldalnak, mind szakmailag, mind emberileg. Megtisztelő volt ennek a szerkesztőségnek a tagja lenni, hálával tartozom a Zoom.hu csapatának!

A szerkesztőség a további kitartás reményében búcsúzik a még létező független sajtótól.”

Farkas Csilla

megbízott főszerkesztő

– hangzik a közlemény.

Információink szerint a szerkesztőséget teljességgel váratlanul érte a bezárás híre. Reggel az újságírók még egy átlagos munkanapra készültek, és egy délutáni értekezleten jelentették be előttük, hogy a kiadó egyeztett a befektetőkkel, és nem olyan választ kapott, amilyet szeretett volna. A szerkesztőség munkatársait a szerződésük szerint rendesen kifizetik.

Az máig nem világos, hogy milyen befektetőkről van szó azon kívül, hogy külföldiek és nyugatiak.

A 2009-ben bezárt, rövid életűnek bizonyult eredeti Zoomnak, Tarjányi Péter biztonságpolitikai tanácsadó volt a tulajdonosa. Még szeptemberben mondtak fel két embernek, akkor további leépítéseket is kilátásba helyeztek - értesült a 168 Óra. Úgy tudjuk, Kustánczi Norbert főszerkesztő átszervezésre hivatkozott, azonban az egyik kirúgott újságíró egy nem nyilvános Facebook-posztban arról írt, azért távolították el, mert szóvá tette, hogy bankszámlájára nem érkezett meg a fizetése.

A Zoom korábbi hírigazgatója, Murányi András (a Népszabadság volt főszerkesztője) idén augusztusban távozott a hírportáltól közös megegyezéssel, de akkor nem derült ki, hogy valójában milyen okok álltak a háttérben.

Tarjányi eredetileg 2008-ben indította el a Zoomot, egy évvel később azonban felmondtak az összes munkatársnak, és sokak azóta sem kapták meg jogos járandóságukat. A sajtóban gyakran foglalkoztatott biztonságpolitikai szakértő tavaly indította újra az oldalt, majd nem sokkal később egy furcsa főszerkesztő-váltás történt, Zappe közös megegyezéssel távozott, a vezetése alatt ugyanis kikerült a Zoomra egy cikk, ami az Orbán-család pénzügyeiről szólt. Tarjányi azonban levetette a cikket az oldalról, amit azzal magyarázott, hogy Zappénak már nem volt joga kiengedni a cikket, mert előző nappal felmondtak neki. – Ha akarnám, csak hétfőn, szerdán és pénteken jelennének meg cikkek az oldalon, mert ez az én újságom – jegyezte meg Tarjányi ennek kapcsán a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Amikor a hírportál anyagi hátteréről kérdezték, kijelentette, hogy a működési költségek 40 százalékát multinacionális cégek biztosítják, amelyeket azonban nem kívánt megnevezni. Ezen felül megtakarításait, és könyvei kiadásából származó bevételeit jelölte meg pénzügyi forrásként. 

Tarjányi december közepén még arra tett ígéretet, hogy új befektetőket talál a Zoomnak. Ehhez képest jelentette be ma a kiadó, hogy a portálnak vége.

A Zoom oroszlánrészt vállalt az MSZP-s Botka László miniszterelnök-jelöltsége ellen indított offenzívában, amelynek a vége az lett, hogy a szegedi polgármester 2017 októberében vissza is lépett a jelöltségtől.

Tarjányi idén márciusban lemondott a Zoomot kiadó cég ügyvezető igazgatói posztjáról. Ezt megelőzően januárban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte el őt a bíróság első fokon különösen nagy kárt okozó csalás miatt, az ügyészség letöltendő büntetést indítványozva fellebbezett az ítélet ellen. 

A Zoom nem az első sajtóorgánum, amely megszűnik az idén. Áprilisban Simicska Lajos tulajdonában lévő Magyar Nemzet, Heti Válasz és Lánchíd Rádió zárt be, augusztusban a Hír TV-t fideszesítették újra, novemberben pedig az MSZP-s Puch László jelentette be, hogy a Vasárnapi Híreknek vége, a Szabad Földet pedig eladta Mészáros Lőrinc cégének. 

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.