A háziorvosok nyakába zúdítanák a szakrendelői időpontkéréseket

Hamarosan már csak háziorvos adhat időpontot a beutaló nélküli szakrendelésre egy belügyminisztériumi rendelet alapján. Az orvosok tiltakoznak, szerintük kezelhetetlen helyzetet teremtene a módosítás.

2023. augusztus 10., 08:24

Szerző:

Jövő év márciusától a nem beutaló köteles szakrendelésekre is a háziorvosok foglalhatnának időpontot a pácienseiknek. Ez azt jelentené a gyakorlatban, hogy ha eddig valaki telefonon vagy online kért időpontot a kiválasztott szakrendelőbe, akkor ezt ezután már csak a háziorvosán keresztül teheti meg. Igaz ez a bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, szemészeti rendelésekre is –  írja a Népszava a Belügyminisztérium rendelet-tervezete alapján.

A háziorvos az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) kereshetne a betegei számára megfelelő szakrendelést és ő foglalna arra időpontot. Ezt eddig a betegek közvetlenül a szakrendelőkben maguk oldották meg.

A cikk szerint 1000 helyszínen, évente több tízmillió alkalommal fogadnak beteget a szakrendelők úgy, hogy az ellátáshoz nincs szüksége beutalóra.

A MedicalOnline kedden arról írt, hogy az alapellátók tiltakoznak a tervezetben leírtak ellen és aláírásokat is gyűjtenek. Tudósításuk szerint kedd délutánig a háziorvosok több mint egyharmada írta alá azt a beadványt, amelyet a Belügyminisztériumnak kívánnak eljuttatni a hétvégén.

A Népszavának nyilatkozó háziorvosok szinte mindegyike arról beszélt, hogy ha a nyakukba ömlik az összes időpontfoglalás, az kezelhetetlen helyzetet teremt a rendelőikben. Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető viszont bizakodó, szerinte a társadalmi egyeztetés nyomán változni fog ez az előírás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI)

Tegnap 16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.