444.hu: titokban marad a rendőri túlkapások jelentős része

Ha rendőrt ér bántalmazás, akár gyorsított eljárásban is megszületik az ítélet, de egy rendőr okozta bántalmazás esetén sokszor még vádelemelés sincs.

2023. augusztus 8., 14:49

Szerző:

Magyarországon hatalmas a látencia rendőri bántalmazások esetén, ha történik is feljelentés, azok pusztán 1-4 százaléka jut el bíróságra, és ezekben az esetekben sem mindig ítélik el az elkövetőt – írja a 444.hu.

A portál szerint egészen más a nyomozási hajlandóság akkor, ha rendőr az áldozat: van rá példa, hogy ilyenkor gyorsított eljárásban, hetek alatt születik ítélet.

A lap említ több konkrét esetet is, köztük Juhász Istvánét, akit másfél éve egy igazoltatás során obszcén szóval illette az intézkedő rendőröket, akik helyben előállították, fogdára szállították. Itt a férfit állítása szerint a fogdaőr úgy megrugdosta, hogy eltört a bordája.

A kiengedése után a kórházban orvos is igazolta, hogy „testi erővel okozott sérüléseket szenvedett”, a bordája pedig valóban eltört. Júniusban első fokon elítélték a „faszfejezés” miatt, az általa indított bántalmazási perben viszont vádemelés sem történt.

(Fotó: MTI)