Bérrendezést sürgetnek a postások

A Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 vármegyéből 19 kézbesítő adott át petíciót a vállalat vezérigazgatójának, amelyben érdemi tárgyalást, elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek; a benyújtott petíciót a Magyar Posta vezérigazgatója átvette – közölte a Postás Szakszervezet csütörtökön.

2023. március 23., 18:20

Szerző:

A közleményben hangsúlyozzák: a munkavállalói érdekképviseletek szerint tarthatatlan, hogy márciusra még nincs megegyezés a bérekről, a vállalat a munkavállalók felét garantált bérminimumon foglalkoztatja, azokat is, akik több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. 

A Postás Szakszervezet a közleményben kiemelte, 2023-ra csak olyan béremelést tartanak elfogadhatónak, amely – legalább – megőrzi a postai dolgozók fizetésének reálértékét. 

Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke elmondta, fontosnak tartják, hogy a bértárgyalások felgyorsuljanak, és a béremelést január elsejéig visszamenőleg kapják meg a dolgozók. 

Februárban a Postás Szakszervezet azt közölte, hogy részmegállapodás jött létre a bértárgyaláson. A Magyar Posta vezetése, a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége között létrejött részmegállapodás értelmében 2023. március 3-án minden postai munkavállaló bruttó 50 000 forintos pénzjuttatásban részesül. Abban is megegyeztek a felek, hogy további 50 ezer forint kifizetéséről március 31-ig döntenek, ha addig nem születik meg a végleges bérmegállapodás. 

A részmegállapodásban rögzítették továbbá, hogy a munkáltató 2023. október 31-ig a szakszervezetek kezdeményezésére megvizsgálja egy év végi egyszeri kifizetés lehetőségét is – közölte február elején a Postás Szakszervezet.

(Kiemelt kép: Egy postás nemzeti konzultációs kérdőívet tartalmazó levelet dob postaládába egy kecskeméti társasházban 2020. június 15-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Nemzetközi partnerei kemény bírálatot fogalmaztak meg a magyar miniszterelnökkel szemben, mivel nyugati szövetségesei szerint Orbán Viktor magyar kormányfő a „békemisszióját”  összemosta az épp betöltött soros elnökséggel. Ennek egyik bizonyítékául azt hozták fel, hogy Orbán a közösségi médiában az elnökségi logót is használta a „békemissziós" fotókon. Ennek azonban vége, az EU soros elnökségi logója már nem szerepel Donald Trump korábbi amerikai elnökkel folytatott találkozóról pénteken megosztott fényképeken.

Korábban bejelentették, hogy eltűnt, majd egész éjszaka keresték azt a férfit, akinek a holttestét végül hajnalban sikerült kiemelniük a kutatócsapatoknak a Balaton vizéből.