Tetemes emelésekre lehet számítani a lakáshiteleknél

Az eddig is kézzelfogható hiteldrágulások megnőhetnek a következő hónapokban.

2022. március 24., 11:47

Szerző:

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) magasabb fokozatba kapcsolta a november óta egyébként is intenzív kamatemelési ciklusát, hogy mérsékelje az idei nyáron várható akár 11 százalékos inflációt. A lépés a már eddig is kézzelfogható hiteldrágulásokat tovább gyorsítja a következő hónapokban – írja a Forbes.

Bank360.hu elemzése egy újonnan, 20 éves futamidőre felvett, 14 millió forintos lakáshitel esetében mutatja be, hogy mennyit emelkedtek a törlesztőrészletek november óta, és milyen drágulások jöhetnek még, ha a bankok érvényesítik a jelenlegi vagy a következő hónapokban várható kamatemeléseket. 

Egy 14 millió forintos lakáshitel már az eddigi emelések hatására is jelentősen drágult a Bank360 Lakáshitel kalkulátora alapján. Azt írják, november közepéhez képest már eddig is 7-8 ezer forinttal nőttek a törlesztőrészletek.

Bank360 szerint a jelenlegi költségek viszont még korántsem tekinthetőek a legmagasabbnak. A bankok a márciusi jegybanki kamatemeléseket még szinte egyáltalán nem érvényesítették az áraikban, ráadásul az MNB által belengetett erőteljesebb szigorítás még feljebb tolhatja majd a banki forrásköltségeket. 

Egy 8,7 százalékos THM mellett 123 273 forintos törlesztőrészlet lenne indokolt, amitől a legtöbb ajánlat még 20 ezer forinttal olcsóbb. A bankok várhatóan nem rögtön fognak ekkora drágulással előrukkolni, április elején azonban így is tetemes emelésekre lehet számítani a lakáshiteleknél – jelzi előre a Bank360.hu. De a banki forrásköltségek ennél is magasabbra emelkedhetnek.

(Kiemelt képünk illusztráció:  Attila KISBENEDEK / AFP)

 

Az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ) is érvényben van a Molnál múlt pénteken bevezetett üzemanyagvásárlási korlátozás – válaszolta kérdésünkre a szolgálat. Az után kerestük meg az OMSZ-t, hogy Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő azt írta a Facebook-oldalán, az 50 literes tankolási limit kevés a nagy üzemanyagtartályú és sokat fogyasztó mentőkocsikhoz, a napi többszöri tankolás pedig lassíthatja az amúgy is hatékonysági problémákkal küzdő mentőszolgálatot.

Papírból készült szívószálat hívott vissza a forgalomból a Metro Kereskedelmi Kft. – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján csütörtökön közzétett felhívásban.