Béremelést sürget a szociális ágazatban az LMP

Legalább az átlagkereset szintjére kell emelni a szociális szektorban dolgozók bérét, ezzel is vonzóvá kell tenni a fiatalok számára a szakmát – mondta az LMP népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnap Pécsen.

2023. november 12., 13:30

Szerző:

Hohn Krisztina a szociális munka napján tartott, online is közvetített sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan minden évben november 12-én ünneplik a szociális munkásokat, az igazi elismerést számukra nemcsak az országszerte kiosztott kitüntetések, hanem a kormány részéről egy jelentős béremelés jelentené.

Az ellenzéki párt politikusa kijelentette: ahhoz, hogy a jövőben is legyenek szociális dolgozók, és legyen, aki gondoskodik majd az idősekről és a családokról, mielőbbi jelentős béremelésre van szükség az ágazatban.

Az LMP már évek óta harcol az ágazat dolgozóinak nagyobb anyagi megbecsülése érdekében, „hiszen ők azok, akik segítik a mindennapokban azokat a családokat, akik rászorulnak a segítségre, legyenek azok gyerekek, felnőttek, idősek, akár idősotthonokban (...) vagy rossz körülmények között élők” – emlékeztetett, hozzáfűzve: számos indítványuk, javaslatuk ellenére az anyagi elismerés mindeddig elmaradt. Úgy vélte, amennyiben a kormány nem becsüli meg a szociális dolgozókat, nem emeli keresetüket legalább az átlagbér szintjére, akkor előfordulhat, hogy néhány év múlva nem lesz, aki gondozza a rászorulókat.

Közölte: az LMP a szektor dolgozóinak és a szociális ágazat fennmaradása érdekében újra és újra be fogja adni a béremelést célzó javaslatait a kormánynak, amíg a kabinet be nem látja, hogy az országban élő idősekről és rászoruló családokról való gondoskodás csak így biztosítható hosszú távon.

(Kiemelt kép: gyerekek játszanak a székesfehérvári óvodában 2022. november 9-én. KISBENEDEK ATTILA / AFP)

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.