A Pride-on vonuló jobbikos politikus: Nem a Pride a Sátán műve, hanem a gyűlölet

Bereczki Miklós elmondta, hogy került Niedermüller Péter mellé, és azt is, szerinte mit tenne ilyenkor Jézus. Villáminterjú.

2021. július 28., 18:01

Szerző:

Etikai eljárást kezdeményeztek Bereczki Miklós, a Jobbik soroksári szervezetének elnöke ellen. Az újpesti Szabó Balázs azt sérelmezte, hogy a politikus szombaton felvonult a Budapest Pride-on. Később azonban közleményt adott ki a párt vezetősége, amiben leírták: nem indítanak semmilyen vizsgálatot. Bereczki lapunknak elmondta: ő nem hinné, hogy olyat tett volna, ami szembemegy a Jobbik elveivel. A politikus arról is beszélt, hogyan került Niedermüller Péter mellé a felvonuláson, és hogy mit tenne ilyenkor Jézus Krisztus.

Mennyire lepte meg a hír, hogy Szabó Balázs etikai vizsgálatot akart indíttatni maga ellen?

Megmondom őszintén, hogy engem meglepett. Én nem gondoltam volna, hogy ezzel kiverheti a biztosítékot egy olyan ember, aki az ellenzéki összefogás egyik pártjának a tagja. Habár hivatalosan nem képviseltette magát a párt, én kimentem, mert úgy gondoltam, hogy keresztény, magyar és elfogadó emberként ez kötelességem. Nem gondolom, hogy szükséges etikai vizsgálatot indítani emiatt, egyelőre hivatalos értesítést sem kaptam az eljárásról. Állok elébe: én nem gondolom, hogy bármi olyat tettem volna, ami szembemegy az eddigi jobbikos elképzelésekkel és politikával. Én csak kimentem, és a lelkiismeretem szerint cselekedtem.

Vajon ha nem tartotta volna a molinót a felvonulás közben közösen olyan politikusokkal, mint például Niedermüller Péter, akkor is ekkora ügy lett volna ebből?

A mostani politikai viszonyok között a kormánypárt megpróbál ellenségképeket teremteni. Vannak ilyen sarkalatos figurák: Karácsony Gergelyt folyamatosan alkalmatlanozzák, Niedermüller pedig egy kiragadott mondata miatt vált a „fehér keresztények ellenségévé” és a „Sátán követévé”. Én meg mellette mertem állni… Nagyon egyszerű okból kifolyólag tettem ezt: mert pont úgy alakult. Most erre mit mondjak? Én egyébként nem tudom, mi a probléma vele. Az emberek őt választották polgármesternek, és ő is az ellenzék képviselője, az összefogás szereplője. Nem gondolnám, hogy ebből problémát kéne csinálni, és a normálisabb emberek szerint ez nem is probléma.

A Jobbik alapszabályzatából az Önt feljelentő Szabó Balázs egy olyan pontot emelt ki, ami így szól: „Fegyelmi vétségnek minősül különösen, ha a tag (...) bármely módon olyan magatartást tanúsít, vagy olyan cselekményt követ el, amely a Jobbik hátrányos megítélésére, avagy a Jobbikba vetett bizalom megingatására alkalmas.” Hogyan ítéli meg az átlag Jobbik-szavazó azt, hogy a párt tagját a Pride-on látja?

Én azt tudom mondani, amit én tapasztalok, így az ország szintjén nem tudok nyilatkozni. Soroksárról, ahol képviselő vagyok, azt tudom mondani, hogy itt szinte senki olyan nem támadott meg, akiről tudom, hogy a Jobbik szavazója. Ellenben azok közül, akik mondjuk 5-8 évvel ezelőtt határozottan jobbikosok voltak, de mára már a Fidesz politikájával szimpatizálnak, jónéhányan árulóztak le, és küldtek el melegebb éghajlatra. De hangsúlyozom: ezek az emberek már nem a Jobbik szavazói.

Amikor a kollégám interjút készített önnel a Pride alatt, azt mondta, hogy bízik abban, hogy egyszer eljön az az idő, amikor a Jobbik központilag is képviseltetni fogja magát a Pride-on. Ezt még mindig így gondolja?

Igen. A Jobbik egy néppárt. Egy néppártba bele kell, hogy férjen a fekete, a fehér, a meleg, a nem meleg, az ateista, a keresztény. Ezért néppárt, és nem rétegpárt, mint a Mi Hazánk. Ha egy néppárt a népet képviseli, azáltal a liberálisan gondolkodó homoszexuálisokat, és mindenki mást is kell, hogy képviseljen. Éppen ezért nem ártana, ha a Jobbik ott lenne egy ilyen rendezvényen. Egyébként meg egy politikai családba tartozunk: az ellenzéki összefogás politikai családjába.

Amikor a Pride-on megláttak az emberek, rettentően örültek nekem: rengeteg elismerést és gratulációt kaptam a többi párt tagjaitól is. Én ugyanígy el szoktam menni a Holokauszt-megemlékezésekre és az éjféli misére is. A kölcsönös tiszteletnek kéne meghatároznia a belpolitikai hangulatot, de sajnos nem ez van jelenleg. Ennek szellemében szerintem a Jobbiknak is valamilyen formában ott a helye a Pride-on.

Beszélt Szabó Balázzsal a feljelentés óta? Ha igen, mit mondott neki?

Tegnap éjjel éppen egy szülinapi buliról értem haza, és meglepettem vettem észre azt az írást, amit kitett a Facebookra. Vettem a bátorságot, és még akkor éjszaka írtam a Balázsnak: „Be free and peaceful, my friend!” (Legyél szabad és békés, barátom! – a szerk.) Utána elkezdtünk beszélgetni. Azt mondtam neki: ne haragudj, de ha kereszténynek vallod magadat, mit gondolsz? Jézus Krisztus a kirekesztés, a gyűlölet és a szidalmak, vagy az elfogadás és a szeretet oldalára állna? Erre ő azt mondta, hogy „a Pride a Sátán műve”. Én azt mondtam: a Sátán műve a gyűlölet és az uszítás. Aztán végül sajnos nem tudtunk dűlőre jutni.

(Kiemelt kép: Bereczki Miklós. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.