Beperli az MSZP a Médiatanácsot, ha nem akadályozza meg a Fidesz egységes médiabirodalmának a létrejöttét

2018. november 30., 15:38

Szerző:

Közigazgatási mulasztási pert indít a Médiatanács ellen az MSZP, amennyiben nem cselekszik a jogszabályok szerint, vagyis nem akadályozza meg a Fidesz új médiabirodalmának létrejöttét - jelentette be Őrsi Gergely, a párt budapesti alelnöke. A politikus közleménye szerint nem akarják engedni, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány alá szervezett kormánypárti médiumokat állami pénzekkel tömjék ki.

Az MSZP-s politikus szerint névleg ma is működnek azok az intézmények, amelyeknek dolga lenne a monopólium-ellenes törvények végrehajtása, a demokratikus berendezkedés, a demokrácia védelme, „de a Fidesz államcsínyt követett el a demokratikus Magyarországgal szemben”.

Ennek legnyilvánvalóbb bizonyítéka, hogy „megpuccsolt” Médiatanács (amelyet részben a Fidesz kétharmados országgyűlési többsége töltött fel) csak a kormánykritikus médiumok tulajdonszerzési szándéka esetében találja meg azt a jogszabályt, amelynek az értelmében nemcsak most, hanem már évekkel ezelőtt fel kellett volna lépnie a fideszes véleménymonopólium kialakulásával szemben. (A Médiatanács 2017-ben intett beaz RTL Klub tulajdonszerzési szándékának a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiában.) 

Őrsi Gergely közlése szerint mindemiatt felszólítják a Médiatanácsot, hogy azonnal lépjen fel a médiabirodalom megalakulása ellen, ellenkező esetben közigazgatási mulasztási pert indítanak a testület ellen a médiapiaci koncentráció megelőzési eljárás megindításának hiánya miatt.

Ezen túl a sajtószabadság védelmében újabb népszavazást kezdeményez az MSZP, hogy az állami hirdetések és reklámköltések a sajtótermékek között a mindenkori hallgatottsági, nézettségi illetve olvasottsági adatok alapján kerüljenek elosztásra.

13:48

Gy. Németh Erzsébet ellen az „Újabb bizonyíték van az orbáni pedofilhálózat működésére!” címmel megjelent online sajtótájékoztatón közzétett állításai miatt tett feljelentést Pölöskei Gáborné, Áder János testvére. Az országgyűlés döntése alapján az eljárás során a politikusra nem vonatkozik majd a mentelmi jog.

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.