Beperli a MÁV a Déli pályaudvarnál katasztrófahelyzetet okozó építészt

Az építész nem gondolt arra, hogy a Déli pályaudvar alagútja fölött magasodó rézsűt borító bozótosnak nagyon komoly funkciója van.

2022. november 3., 10:40

Szerző:

A Blikk információi szerint egy építész irtotta ki hazánk egyik legfontosabb vasúti műtárgya, a Déli pályaudvar alagútja fölött található bozótost, ahová  gyümölcspalántákat ültetett.

Nem igazán figyelt az egyetemen a sztárépítész

Mint kiderült, a férfi korábban megvásárolta a szomszédos ingatlant az építészirodája számára, de nem tetszett neki a mellette emelkedő domboldal durva növényzete, ezért letarolta a rézsűt. Hosszas gondolkodás után a MÁV beperelte őt.

Az ugyanakkor kérdés, hogy a neves építész miért nem gondolt arra, hogy a bozótos pontosan azért van ott, hogy a gyökérzet stabilizálja a meredek talajt, végeredmény tehát megakadályozza, hogy ráomoljon az ott közlekedő vonatokra.

A MÁV hónapokig egyezkedett az építésszel, aki nem mellesleg az egyik üzleti partnerük, s közreműködött az egyik budapesti pályaudvar felújításában. Most a cég sajtóirodája azt közölte, pert indítanak a férfi ellen.

A MÁV a Blikk megkeresésére azt írta:

„A MÁV polgári peres eljárásban érvényesíti a vasúti rézsű helyreállítása iránti jogos igényét. A birtoksértő eközben megkezdte a rézsű eredeti állapotának helyreállítását, a MÁV a tőle elvárható támogatást megadja hozzá. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rézsű állapotát. Veszélyhelyzet egyértelműen nem áll fenn, a vasúti pálya biztonságosan működtethető."

A lap felkereste a helyszínt is: a rézsű hegyvidéki szőlőültetvényre hasonlít a palánták mellé leszúrt karók látványa miatt. A nyári állapotokhoz képest emberi tevékenységnek semmi nyoma.

(Kiemelt kép: Budapest-Déli pályaudvar és Kelenföld állomás közötti kis-gellérthegyi alagút déli kapuzata, a növényzet kiirtása előtt. Fotó: Wikipedia)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.