Beperli a MÁV a Déli pályaudvarnál katasztrófahelyzetet okozó építészt

Az építész nem gondolt arra, hogy a Déli pályaudvar alagútja fölött magasodó rézsűt borító bozótosnak nagyon komoly funkciója van.

2022. november 3., 10:40

Szerző:

A Blikk információi szerint egy építész irtotta ki hazánk egyik legfontosabb vasúti műtárgya, a Déli pályaudvar alagútja fölött található bozótost, ahová  gyümölcspalántákat ültetett.

Nem igazán figyelt az egyetemen a sztárépítész

Mint kiderült, a férfi korábban megvásárolta a szomszédos ingatlant az építészirodája számára, de nem tetszett neki a mellette emelkedő domboldal durva növényzete, ezért letarolta a rézsűt. Hosszas gondolkodás után a MÁV beperelte őt.

Az ugyanakkor kérdés, hogy a neves építész miért nem gondolt arra, hogy a bozótos pontosan azért van ott, hogy a gyökérzet stabilizálja a meredek talajt, végeredmény tehát megakadályozza, hogy ráomoljon az ott közlekedő vonatokra.

A MÁV hónapokig egyezkedett az építésszel, aki nem mellesleg az egyik üzleti partnerük, s közreműködött az egyik budapesti pályaudvar felújításában. Most a cég sajtóirodája azt közölte, pert indítanak a férfi ellen.

A MÁV a Blikk megkeresésére azt írta:

„A MÁV polgári peres eljárásban érvényesíti a vasúti rézsű helyreállítása iránti jogos igényét. A birtoksértő eközben megkezdte a rézsű eredeti állapotának helyreállítását, a MÁV a tőle elvárható támogatást megadja hozzá. A vasúttársaság szakemberei folyamatosan ellenőrzik a rézsű állapotát. Veszélyhelyzet egyértelműen nem áll fenn, a vasúti pálya biztonságosan működtethető."

A lap felkereste a helyszínt is: a rézsű hegyvidéki szőlőültetvényre hasonlít a palánták mellé leszúrt karók látványa miatt. A nyári állapotokhoz képest emberi tevékenységnek semmi nyoma.

(Kiemelt kép: Budapest-Déli pályaudvar és Kelenföld állomás közötti kis-gellérthegyi alagút déli kapuzata, a növényzet kiirtása előtt. Fotó: Wikipedia)

Tegnap 20:15

A Borsod megyei Sajószentpéter levegőminősége főként amiatt a legrosszabb az országban, mert itt található a legtöbb olyan háztartás, ami továbbra is fával, szeméttel kénytelen fűteni, hogy spóroljon a rezsin, tűzifára ugyanis nincsen pénz.