Magyarországon 603 futballpályányi terület égett le március óta

Március 1-je óta, vagyis a két tavaszi hét alatt már 543 alkalommal keletkezett tűz a szabadban, a leégett terület pedig akkora, mint 603 futballpálya. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a szabadban keletkezett tüzek oka általában a kerti zöldhulladék-égetésre vezethető vissza. 

2023. március 14., 15:19

Szerző:

A napokban egyre több, a szabadban keletkezett tűzhöz riasztják a tűzoltókat. Ha valaki a saját kertjében, a szőlőjében, a telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében. Az összegyűjtött zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni.

Ahol az önkormányzat nem alkotott erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés.

Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot.

Ha valaki mindenképp égetéssel szeretne megszabadulni a zöldhulladéktól, az alábbiakra figyeljen:

  • A tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.
  • Legyen oltóvíz a közelben.
  • Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet.
  • Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.
  • Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani.

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom – zárta közleményét a Katasztrófavédelem.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pesti Hírlap Archív)