Bekeményít Demeter Szilárd, aki most értesült, hogy két éve lefordítottak egy mesekönyvet

Feloszlatja a Petőfi Kulturális Ügynökség fordítástámogatási kuratóriumát Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

2023. március 13., 15:50

Szerző:

„Van egy határa annak, amire közpénzt áldozhatunk, ezt is többször leszögeztem: és ez az Alaptörvény értékhorizontja” – idézi Demeter indoklását a mandiner.hu. Azt követően döntött így, hogy megtudta: a PKÜ illetékes kuratóriuma fordítástámogatásban részesítette a „Meseország mindenkié” című kötetet.

Demeter Szilárd az alábbi közleményében indokolta részletesen a váratlan lépést:

„Meglepetéssel értesültem arról, hogy a Petőfi Kulturális Ügynökség standján a Bolognai Nemzetközi Könyvvásáron feltűnt a Meseország mindenkié című genderpropaganda-mű. Még nagyobb meglepetésemre a PKÜ-n belüli fordítástámogatási kuratórium 2021-ben ráadásul támogatásban is részesítette a kötet észt nyelvre történő fordítását.

Az eddigi gyakorlatom szerint olyan szakmai kuratóriumokat kértem fel tartalmi döntéshozatalra, amelyek meg tudják védeni a konszenzuális döntéseiket. Ezeket a döntéseket eddig látatlanban aláírtam.

A személyes álláspontom évek óta nyilvános, számtalan alakalommal elmondtam, leírtam: a gondolat-, vélemény- és szólásszabadság, tehát az alkotói szabadság híve vagyok. De van egy határa annak, amire közpénzt áldozhatunk, ezt is többször leszögeztem: és ez az Alaptörvény értékhorizontja.

Ami azon belül van, az támogatható.

Ami azon kívül esik, arra nem ítélhető meg támogatás.

1. A PKÜ szakmai bizottsága – tagokat delegáltak: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Írószövetség, Szépírók Társasága, Műfordítók Egyesülete, Magyar PEN Club, Petőfi Kulturális Ügynökség – hibázott a támogatás odaítélésénél. Ezért a fordítástámogatási kuratóriumot jelen formájában megszüntetjük, és újragondoljuk az irodalmi export kérdését is.

2. A Petőfi Kulturális Ügynökség a nemzetközi könyvvásárokon a magyar kiadók számára csupán lehetőséget biztosít a bemutatkozásra és tárgyalások lefolytatására. Eddig minden kiadó maga döntötte el, hogy milyen könyveket tesz ki az ablakba. Ezután előzetesen bekérjük a kiadványok listáját alkotmányossági vizsgálatra.

A magam részéről a továbbiakban sem szeretnék cenzúrát – de gyakorló apaként gyermekeink védelmét mindennél fontosabbnak tartom.

Demeter Szilárd,a Petőfi Kulturális Ügynökség vezérigazgatója”

Mint ismert, a Labrisz Leszbikus Egyesület gondozásában jelent meg a Meseország mindenkié című kötet. A mesekönyv azáltal lett viták sőt, botránysorozat áldozata, mert hősei  nem a hagyományos mesefigurák, hanem nemi identitásukat tekintve „mások”. A kötetet itthon a kormánypropaganda üldözte, közel tucatnyi ország megrendelte. A tavalyi könyvhéten a diákzsűri díját nyerte el, mint az év leginnovatívabb kötete. A könyv projektkoordinátorát, a CEU Demokrácia Intézet kutatóját, Rédai Dorottyát a TIME magazin a 2021-es év 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta. A listában helyet kapott Karikó Katalin is, mint elismert innovátor.   

(Fotó: Soós Lajos/MTI)