Bejött a kormányzati szállítógép-biznisz, rengeteg bevételt hozott

A kormány 2020-ban vásárolt egy teherszállító repülőgépet, ami azóta csaknem hatmilliárd forint bevételt termelt.

2023. március 4., 09:20

Szerző:

A tavalyi év végéig összesen 5,8 milliárd forint bevételt termelt a 2020-ban vásárolt kormányzati teherszállító repülőgép – közölte a Népszava közérdekű adatkérésére a külügyi tárca.

A gép karbantartása, üzemeltetése viszont hasonlóan sokba, 4,2 milliárd forintba került, de így is nagyjából 1,6 milliárd forintos nyereséget hozott a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. tulajdonában lévő és a Wizz Air által üzemeltetett gép.

A külügy megadta a gép összes, tavalyi év végéig lebonyolított repülésének célpontjait, viszont a repülések számát és konkrét céljat nem. Annyit viszont közöltek, hogy a repülő minden esetben a „szerződéses partnerek termékeiért, illetve a magyar állam által adományozott vakcinacsomag célba juttatása céljából repült a megadott desztinációkba”.

A gép tavaly főleg olyan helyekre repült, ahol abban évben Szijjártó is járt. Így volt többek között Hollandiában, Romániában, Katarban, Isztambulban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban is.

A tárca viszont arra nem válaszolt, hogy volt-e rá példa, hogy a gépen Szijjártó Péter is utazott.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Mónus Márton)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.