Baranyi Krisztina: elfogadhatatlan, hogy tiltott a népszavazás

A kerületi vezető szerint Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezése bizonytalan.

2021. augusztus 1., 13:05

Szerző:

Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere a Facebook-oldalán osztotta meg a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek szánt nyílt levelét, amelyben többek között arról is írt, hogy mivel a Nemzeti Választási Bizottság napirendre sem vette a Karácsony Gergely főpolgármester által kezdeményezett referendumot, egy helyi népszavazás során kérdeznék meg a budapestieket a Fudan-ügy kapcsán, csakhogy azt, az országos referendummal ellentétben, a törvény nem engedi.

„Elfogadhatatlan, hogy a fideszes propaganda-népszavazás engedélyezett, az pedig, ahol borítékolható a Kormánynak nem tetsző végeredmény, tiltott”

– írta Baranyi Krisztina, hozzátéve: Karácsony Gergely két hete országos népszavazást kezdeményezett a Diákváros, és a Fudan Egyetem ügyében, de ezt a kormány országos népszavazási kezdeményezésével ellentétben, a Nemzeti Választási Bizottság 2021. július 30-án megtartott ülésén napirendre sem vették. „A Bizottság tagjait a kormányzó pártok minősített országgyűlési többsége választotta meg. Tekintettel a népszavazási kezdeményezésre vonatkozó eljárásjogi határidőkre, köztük a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokat automatikusan megelőző népszavazási moratóriumra, valamint a Nemzeti Választási Bizottság masszív kormánypárti többségére, fennáll a veszélye annak, hogy az ügyben nem lehet népszavazást tartani az előttünk álló szűk egy éven belül”– tette hozzá.

A kerületi vezető szerint Karácsony Gergely országos népszavazási kezdeményezésének megvalósulása bizonytalan, és a népakarat közvetlen érvényesítését csak a helyi – fővárosi illetve kerületi – népszavazás garantálhatná, csakhogy ennek kezdeményezésére még mindig nincs mód. „Az országos népszavazások megtartása mellett, a helyi népszavazás korlátozását már nem indokolhatják járványügyi szempontok, annak fenntartására a Kormánynak legfeljebb politikai, hatalomtechnikai indokai lehetnek. Ez súlyosan sérti az állampolgári akarat közvetlen kinyilvánításának és a helyi közhatalom gyakorlásának Alaptörvényben biztosított jogait” – írta Baranyi Krisztina, hozzátéve: „Mindezekre figyelemmel kezdeményezem, hogy a Kormány haladéktalanul módosítsa a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 4. §-t úgy, hogy a továbbiakban helyi népszavazás is kezdeményezhető legyen”.


(Kiemelt kép: Karácsony Gergely, budapesti főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere sajtótájékoztatót tart a Fudan Egyetem leendő területe mellett 2021. június 2-án. Fotó: Dimény András / 168.-hu)