Bár Gyurcsány megmagyarázta, de a protokollszakértő szerint abúzus történt

A DK elnöke szerint a Ráczné Földi Judittal történt bizarr nyíltszíni ölelkezése utóbbi országgyűlési képviselői eskütételekor egyszerű baráti gesztus volt. Görög Ibolya protokollszakértő ezt másként értékelte.  

2023. március 8., 12:08

Szerző:

A hétfői eskütétel óta mind jobb-, mind baloldalon téma az a több mint különös gratuláció, ami elnökétől kapott Ráczné Földi Judit. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc frissen hivatalba lépett képviselőtársához lépve annak mindkét kezét hátraszorítva hosszan súgott valamit a fülébe, intim közelségből. A DK-elnök szerint mindez szimpla baráti gesztus volt Görög Ibolya azonban abúzusként értékelte a történteket.

Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azzal magyarázta a gesztusát, hogy: „A parlamentben két barát ölelkezett. (…) Az én kollegámat, a mi barátunkat, a mi társunkat indokolatlanul becstelenséggel megvádolták, mi megvédtük, és mi tüntetőleg hosszan öleltük egymást, azt üzenve mindenkinek, hogy mindenki mehet a csudába! Mi együtt vagyunk, a jövőre nézve is. Aki velünk ezt csinálja, az így fog járni!” – mondta Gyurcsány, aki szerint Görög Ibolya protokollszakértőnek nincs igaza, mert „ez nem egy protokoll esemény volt” – idézte fel a műsorban elhangzottakat a 24.hu.

Görög Ibolya tegnap szintén az ATV műsorában úgy fogalmazott, hogy férfi és nő közötti gratuláció esetén belefér a puszi is, de amit Gyurcsány Ferenc csinált, az túlzás volt. Hosszan tartott, ráadásul közben mindkét kezét fogta Ráczné Földi Juditnak, ami túlzottan bizalmas érintésnek tűnt.

„Ez már szinte abúzus, nem tudom másképp kifejezni, szerintem ez már sok volt, belefért volna egy kézfogás és egy puszi” – közölte Görög Ibolya.

Gyurcsány Ferenc  egyúttal üzent a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd politikusainak is, akik Ráczné offshore-üggyel kapcsolatos érintettsége miatt nem mentek be az eskütételére.

„Megküzdöttük, megcsináltuk. És mindenkinek azt üzenem, különösen azoknak, akik nem jöttek be, hogy velünk ezt nem csinálhatjátok, mi másfajták vagyunk, és ti szégyelljétek magatokat. Megmondtam, aki bennünket támadott az elmúlt hetekben, – most telefonokról nem fogok magának beszámolni, mert akkor túlmennék egy határon – el fogjátok veszíteni, politikusként azt tudom mondani: politikus nem megy bele olyan meccsbe, amit biztosan el fog veszíteni, ti ezt elveszítitek, mi ezt megnyerjük és ennek következményei lesznek” – közölte Gyurcsány a műsorban.

(Kiemelt kép: Facebook)

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.