Balhé, rendőrök, tüntetés: kilakoltattak egy idős asszonyt Budán

Kilakoltatott a II. kerületi Önkormányzat egy 72 éves asszonyt pénteken. Az olvasók jelezték, hogy sok rendőr tartózkodik a Lukács Gyógyfürdő környékén. Az egyenruhások jelenlétével kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy egy végrehajtási eljáráshoz kértek rendőri közreműködést.

2012. május 27., 20:37

Az ügy pontosabb részleteiről a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetségének elnöke, Dabasi Tamás számolt be. „A II. kerületi önkormányzat az egyik bérlakásában élő idős asszonyt tette ki. A 72 éves nő ugyanis jogtalanul lakott ott, mivel a férje, akivel az önkormányzat a lakásra a bérleti jogviszonyt megkötötte, egy évvel ezelőtt meghalt. A kerület vezetése nem akarta az asszonnyal meghosszabbítani a bérleti szerződést, pedig kértük, hogy a néni a lakásban maradhasson. A végrehajtót is megkerestük, és kértük tőle, hogy adjon még harminc nap haladékot a kiköltözésre, de nem engedett belőle.”

A szövetség elnöke közölte azt is, miután az önkormányzattal és a végrehajtóval nem tudtak megegyezni, készültek a kilakoltatás napjára és tüntetést szerveztek. „Több tucat rendőr volt a háznál és a környéken” – folytatta Dabasi Tamás. „Miután eltorlaszoltuk az V. emeleti lakás ajtaját, hogy a végrehajtó emberei ne tudjanak bejutni, mindent összetörtek, ami az útjukba esett. Az asszonyt, aki közben rosszul lett és ki kellett hívni hozzá a mentőket, egy szociális intézményben helyezik el” – közölte a civil szervezet vezetője.

Dabasi Tamás hangsúlyozta, tisztában vannak azzal, hogy az asszonynak nem volt jogcíme arra, hogy a lakásban maradjon, ők csak haladékot szerettek volna szerezni neki. Megjegyezte azt is, hogy a rendőrök nem tehetnek arról, hogy az emberek és a végrehajtók közötti „harcba” belekeverednek. „A törvény alapján a végrehajtók védelmet kérhetnek a munkájuk végrehajtásához, és ezt nem csak meg is teszik, hanem sokszor vissza is élnek ezzel a lehetőséggel” – fejtette ki véleményét a férfi.
A pénteki kilakoltatás helyszínéről a Fehér Kéményseprők vezetőjének tájékoztatása szerint elvittek két aktivistát. Dabasi Tamás azonban nem aggódott miattuk, mondván, a rendőrök néhány óra után elengedik őket. A két ember előállítását egyébként a BRFK is megerősítette. Közölték, ez a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt történt és a szabálysértési eljárást a II. kerületi kapitányság folytatja le. A kilakoltatással kapcsolatban az önkormányzat sajtómunkatársa nem volt elérhető.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

2024. április 25., 18:22

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.

2024. április 25., 16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

2024. április 25., 15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. április 25., 15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.