Balhé, rendőrök, tüntetés: kilakoltattak egy idős asszonyt Budán

Kilakoltatott a II. kerületi Önkormányzat egy 72 éves asszonyt pénteken. Az olvasók jelezték, hogy sok rendőr tartózkodik a Lukács Gyógyfürdő környékén. Az egyenruhások jelenlétével kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóosztálya szerkesztőségünket arról tájékoztatta, hogy egy végrehajtási eljáráshoz kértek rendőri közreműködést.

2012. május 27., 20:37

Az ügy pontosabb részleteiről a Fehér Kéményseprők Országos Társadalmi Szervezetek Szövetségének elnöke, Dabasi Tamás számolt be. „A II. kerületi önkormányzat az egyik bérlakásában élő idős asszonyt tette ki. A 72 éves nő ugyanis jogtalanul lakott ott, mivel a férje, akivel az önkormányzat a lakásra a bérleti jogviszonyt megkötötte, egy évvel ezelőtt meghalt. A kerület vezetése nem akarta az asszonnyal meghosszabbítani a bérleti szerződést, pedig kértük, hogy a néni a lakásban maradhasson. A végrehajtót is megkerestük, és kértük tőle, hogy adjon még harminc nap haladékot a kiköltözésre, de nem engedett belőle.”

A szövetség elnöke közölte azt is, miután az önkormányzattal és a végrehajtóval nem tudtak megegyezni, készültek a kilakoltatás napjára és tüntetést szerveztek. „Több tucat rendőr volt a háznál és a környéken” – folytatta Dabasi Tamás. „Miután eltorlaszoltuk az V. emeleti lakás ajtaját, hogy a végrehajtó emberei ne tudjanak bejutni, mindent összetörtek, ami az útjukba esett. Az asszonyt, aki közben rosszul lett és ki kellett hívni hozzá a mentőket, egy szociális intézményben helyezik el” – közölte a civil szervezet vezetője.

Dabasi Tamás hangsúlyozta, tisztában vannak azzal, hogy az asszonynak nem volt jogcíme arra, hogy a lakásban maradjon, ők csak haladékot szerettek volna szerezni neki. Megjegyezte azt is, hogy a rendőrök nem tehetnek arról, hogy az emberek és a végrehajtók közötti „harcba” belekeverednek. „A törvény alapján a végrehajtók védelmet kérhetnek a munkájuk végrehajtásához, és ezt nem csak meg is teszik, hanem sokszor vissza is élnek ezzel a lehetőséggel” – fejtette ki véleményét a férfi.
A pénteki kilakoltatás helyszínéről a Fehér Kéményseprők vezetőjének tájékoztatása szerint elvittek két aktivistát. Dabasi Tamás azonban nem aggódott miattuk, mondván, a rendőrök néhány óra után elengedik őket. A két ember előállítását egyébként a BRFK is megerősítette. Közölték, ez a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt történt és a szabálysértési eljárást a II. kerületi kapitányság folytatja le. A kilakoltatással kapcsolatban az önkormányzat sajtómunkatársa nem volt elérhető.