Már nem a gyorshajtók okozzák a legtöbb balesetet Magyarországon

Nagyon sokan halnak meg a magyar utakon közlekedési balesetben. 

2024. szeptember 17., 14:12

Szerző:

Egészen elképesztő, de már nem a gyorshajtók miatt történik a legtöbb balesetet Magyarországon. Az elsőbbségi szabályok megszegői ugyanis átvették a vezetést, ráadásul az idei év igazán tragikus, ugyanis elmúlt öt évet figyelembe véve idén haltak meg a legtöbben közlekedési balesetekben – írja a Dívány a Vezess.hu információira hivatkozva. 

Minden fontos statisztika romlott 

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) adatai szerint az elmúlt fél évben gyakorlatilag minden fontos közlekedési balesetei statisztika romlott, ráadásul 10,5 százalékkal emelkedett a halálos áldozatok vagy sérültek száma. Az elmúlt hat hónapban 879-cel több emberhez kellett mentőt hívni az utakra, összesen 9274 emberről van szó. Ami igazán furcsa, hogy az első félévben több volt a halálos áldozatok száma, mint a halálos közúti baleseteké. Ennek a két adatnak egymáshoz képest ellentétes irányba kellene mozdulnia, hiszen az autók évről évre egyre biztonságosabbak, valamint a gyalogosgázolások is csökkennek az egyre precízebb rendszerek kialakításának hála. 

Nem a gyorshajtók okozzák a legtöbb balesetet 

Ami pedig a legdöbbenetesebb, hogy idén már nem a gyorshajtók, hanem az elsőbbségi szabályokat megszegők miatt történik a legtöbb baleset. 33 százalékos aránnyal összese 2254 balesetet okoztak az elsőbbségi szabályokat áthágók, míg a gyorshajtók „mindössze„ 1917 balesetért felelnek. A statisztikában egyébként mostanra megjelentek a rollerek, segway-ek és az elektromos egykerekűek, melyek 178 személyi sérüléssel járó balesetet okoztak. Ugyanakkor jó hír, hogy az ittasan okozott balesetek száma egyre kevesebb, 6818 személyi sérüléses balesetből „csak” 398 esetben játszott szerepet az alkohol. Ami persze azt is jelenti, hogy a józan, de sokszor figyelmetlen járművezetők, kerékpárosok, rolleresek vagy gyalogosok miatt történik tragédia. 

 

Vasszigor 

 

Amúgy hiába csúszott vissza a gyorshajtók száma, ezt a kihágást augusztus óta durván büntetik. A közlekedés bírások összegét ugyanis jelentősen megemelték, így augusztus óta jócskán többet kell fizetnie annak, aki nem tartja be a KRESZ-t. A Magyar Közlönyben július 31-én tett bejelentés tanúsűga szerint augusztus 16-tól mininum 50 ezer forintra bírságolják a gyorshajtókat. Utoljára tavaly szeptemerben drágult a gyorshajták, akkor a korábbi 30 ezer forintról 39 ezer forintról indult az objektív felelősség hatáskörébe sorolt sebességtúllépéssel járó bírság minimumösszege. A legnagyobb bírság a mostani 390 ezer forintról 468 ezer forintra növekszik. Fontos kiemelni, hogy mivel az  objektív felelősség hatáskörébe sorolt gyorshajtások bírságtétele annak bevezetése, 2008. május 1-je óta sávos, így továbbra is eltérő tételekkel számolhatnak majd az autósok. A Magyar Közlönyben található táblázat szerint az alábbi összegekkel kell számoljon az, aki átlépi a megengedett sebességhatárt: 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)